Michel Boisrond (1921 - 2002)


Jako režisér má Michel Boisrond na svém kontě jen dvacet filmů, v dalších profesích se ale podílel i na řadě dalších titulů a zvláště v padesátých a šedesátých let patřil k velmi úspěšným tvůrcům a jeho zásluhou začala budovat svou hvězdnou kariéru například Brigitte Bardot, ale i jiné osobnosti nastupující herecké generace. Michel Boisrond se ve světě filmu pohyboval od počátku čtyřicátých let, obdivoval především významné umělce jako byli René Clair nebo Jean Cocteau. Své první kroky u filmového řemesla však Boisrond spojil s režiséry sice komerčně úspěšnými, ale bez vyšších uměleckých ambicí. Týká se to především plodného tvůrce Gillese Grangiera, s nímž Boisrond v letech 1946-1951 pracoval na sedmi filmech jako asistent režie, pro stejnou profesi jej ale oslovovali i jiní slavní režiséři (Anatole Litvak, Jean Dréville), na koprodukčním filmu MR. ARKADIN (1955) amerického režiséra Orsona Wellese se podílel i jako producent.

Ve druhé polovině padesátých let natočil Michel Boisrond několik dalších filmů a každý z nich zaznamenal úspěch, mimo jiné díky účasti začínajících krásných hereček. Brigitte Bardot byla hvězdou dalších dvou Boisrondových filmů PAŘÍŽANKA (Une parisienne, 1957) a CHCETE SE MNOU TANČIT? (Voulez-vous danser avec moi?, 1959), každý z nich se mohl pochlubit návštěvnosti přesasahující tři milióny diváků v kinech. Další krásnou blondýnou, která s Boisrondem spojila své začátky, byla Mylène Demongeot. Poprvé ji Boisrond oslovil pro hlavní roli v komedii SLABÉ ŽENY (Faibles femmes, 1959), o čtyři roky později pak spolu natočili kriminální veselohru HONBA ZA KYTARAMI (Cherchez l'idole, 1964). Mezitím přispěl k růstu popularity i další mladé hvězdy, Dany Saval, která hrála hlavní roli v komedii JAK ZÍSKAT ÚSPĚCH V LÁSCE (Comment réussir en amour, 1962).

Michel Boisrond sice svou tvorbou jen zřídka přesáhnul průměr dobové produkce, inklinoval ale i k vyšším uměleckým ambicím a právě díky obsazování mladých herců s přirozeným projevem (kromě výše uvedených hereček to byl například Alain Delon) neměl daleko k dílům francouzské nové vlny. Dokládá to například okupační drama CESTY ŠKOLÁKŮ (Le chemin des écoliers, 1959). Na počátku šedesátých let se ve spolupráci s dalšími režiséry podílel na dvou velkorysých projektech povídkových filmů SLAVNÉ LÁSKY (Les amours celebres, 1961) a PAŘÍŽANKY (Les Parisiennes, 1962). V následujících letech realizoval Boisrond několik snímků se špionážní tématikou (natočil například jeden příběh s oblíbeným agentem OSS 117), z tohoto typu snímků nad dobový průměr vyniká film MUŽ ZA MILIARDY (L'homme qui valait des milliards, 1967).

Na přelomu 60. a 70. let ve svých aktivitách Michel Boisrond polevil, jeho žánrovému směřování se zcela vymyká pohádkový příběh PALEČEK A OBR (Le petit poucet, 1972), naopak svým posledním celovečerním filmem, pikantní milostnou komedií KATRIN A SPOL. (Catherine et cie, 1975), se vrátil ke svým počátkům. Tento film však nezaujal diváky ani v premiérovém nasazení a nakonec se stal jedním z největších propadáků za rok 1975. Byl to také jeden z důvodů, proč Boisrond s filmováním zcela skoncoval a nadále pracoval jen pro televizi. Z počátků jeho televizní tvorby byl i u nás uveden seriál DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977). S jinými režiséry se pak podílel na dalších seriálových projektech, jeho samostatnou prací byl životopisný seriál MARIE CURIE, CTIHODNÁ ŽENA (Marie Curie, une femme honorable, 1991), který představitelce hlavní role Marie-Christine Barrault vynesl ocenění 7 d'or Night. Naposledy Michel Boisrond pracoval na kriminálním seriálu POLICE DES POLICES (1995), realizovaném ve francouzsko-kanadské koprodukci.


9.10.1921
Châteauneuf-en-Thymerais, Eure-et-Loir, Centre, Francie
10.11.2002
La-Celle-Saint-Cloud, Francie
Michel Boisrond csfd

RozmarSamurajL'académie des 9CinépanoramaMeurtre en ut majeurSéparément vôtreTout comme un hommeKatrin a spol.Dis-moi que tu m'aimesPaleček a obrOn est toujours trop bon avec les femmesDu soleil plein les yeuxLa Leçon particulièreL'homme qui valait des milliardsAtout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117Comment trouvez-vous ma soeur?Comment épouser un premier ministreHonba za kytaramiJak získat úspěch v láscePařížankyAmours célèbresUn soir sur la plageFrancouzka a láskaFaibles femmesLe Chemin des écoliersVoulez-vous danser avec moi ?PařížankaC'est arrivé à AdenLorsque l'enfant paraîtZatracená holkaPolice des policesMarie Curie, une femme honorableLe Retour d'Arsène LupinLe Tiroir secretRůžová knihovnaToutes griffes dehorsHistoire contemporaineDobrý den, pane OffenbachuLe Nid tombé de l'oiseauL'histoire du samedi


Aktualizace osobnostního profilu Michel Boisrond: 17.2. 2024 18:05