Miloš Zavřel (1927 - 1996)


Herec, operetní zpěvák a divadelní režisér Miloš Zavřel pocházel z umělecky činné rodiny, jeho otec Karel Zavřel (1891-1963) byl operním pěvcem a působil na několika scénách v Čechách i na Slovensku, zpěvu se věnoval také strýc František Zavřel, dlouholetý sólista opery v Plzni. Matkou Miloše Zavřela byla operní zpěvačka Hana Hrdličková-Zavřelová (1893-1982), která do historie operní tvorby vstoupila především tím, že přímo pro ni napsal Leoš Janáček Lišku Bystroušku.

V roce 1957 se Miloš Zavřel vrátil do Prahy a již natrvalo zakotvil v Hudebním divadle v Karlíně. Brzy se zařadil mezi přední osobnosti této scény a dostal velké příležitosti v řadě slavných operet a muzikálů. Hrál například profesora Higginse v My Fair Lady, byl také hvězdou představení Krásná Helena, Lišák Pseudolus, Netopýr nebo Cikáni jdou do nebe. Od roku 1969 se Miloš Zavřel v Karlíně věnoval také divadelní režii. Díky rozhlasu a gramofonovým deskám zůstal jeho hlasový projev zachován v řadě nahrávek.

Ačkoliv dlouhodobě patřil Miloš Zavřel k nejvýznamnějším osobnostem české operety, zájem filmařů jej prakticky míjel, za několik desetiletí si zahrál jen v sedmi filmech, navíc jen epizodní role. Diváci jej poprvé mohli vidět jako muže s trumpetou ve sportovní veselohře LEDOVÍ MUŽI (1960), ze známějších filmů pak můžeme připomenout sci-fi komedii MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ (1961), kde se mihnul jako kontrolor. V sedmdesátých letech se objevil v několika kriminálkách (JEDEN Z NICH JE VRAH, 1970; PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE, 1974; MĚSTO NIC NEVÍ, 1975). Účinkoval také před televizní kamerou, naposledy jej bylo možno vidět v seriálu z vojenského prostředí CHLAPCI A CHLAPI (1988). Televize také zaznamenala některá představení Karlínského divadla se Zavřelovou účastí. Miloš Zavřel se příležitostně věnoval také dabingu.

Miloš Zavřel zemřel v Praze 29. prosince 1996 ve věku 69 let. Jeho syn Vlastimil Zavřel (*1954) je též hercem.


3.4.1927
Praha, Československo
29.12.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloš Zavřel csfd

Chtěla bych ten stromPot, lesk a potleskTabákový kapitánGiudittaOrfeus v podsvětíMěsto nic nevíKdo hledá, najdePřípad mrtvého mužeKrásná HelenaVztekJeden z nich je vrahTrh v Richmondu aneb Hrajeme MarthuŠkraloupMuž z prvního stoletíKremelský orlojLedoví mužiOseníChlapci a chlapiMuž na radniciRozsudekKamera zkoumá dobuKrál tulákůBílý akátTonka ŠibeniceŠestý den je sobotaMy Fair LadyProgram orchestru Karla VlachaKabaret u Zvonečku


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Zavřel: 10.3. 2024 06:35