Vladimír Janura (1923 - 1982)


Divadelní herec a režisér Vladimír Janura pocházel z Prahy a stejně jako řada jiných mladých nadšenců začal hrát divadlo po druhé světové válce bez odborné průpravy. Své první působení spojil s pražským Divadelním kolektivem Raketa, ještě v první poválečné sezóně ale získal stálé angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde pak strávil šest let (1945-1951). Na tomto jevišti podával přesvědčivé herecké výkony po boku již známých nebo později slavných osobností a začal se tady věnovat i režii, kterou pak úspěšně rozvíjel i ve svých dalších působištích. Krátce před odchodem z Pardubic byl Vladimír Janura osloven i filmaři a byla mu nabídnuta hlavní role v dětském válečném filmu MALÝ PARTYZÁN (1950). V roce 1951 pak opustil Pardubice a na dva roky zakotvil v Severočeském divadle v Liberci (1951-1953).

Před filmovou kameru se Vladimír Janura vrátil až deset let po svém debutu s krátkým rodinným snímkem VE SVĚTĚ KOLEJÍ (1960), další nevelké příležitosti mu pak přinesla až následující dekáda. Jako veterinář se objevil ve filmu ČERNÝ VLK (1971), v dramatu z konce války ZBRANĚ PRO PRAHU (1974) ztvárnil malou postavu odbojáře. Podstatně širší aktivity rozvinul před mikrofonem a často účinkoval v inscenacích natočených rozhlasovým studiem v Českých Budějovicích, divadelní režii se oproti svým začátkům věnoval již jen výjimečně.

Manželkou Vladimíra Janury byla Jiřina Janurová, která dlouhá léta působila v Jihočeském divadle jako inspicientka. Herectví se věnovala také jejich dcera Šárka Janurová-Kavanová, mediálně mnohem známější jsou dnes Janurovi vnuci, herci Ondřej Kavan (*1978) a Martin Kavan (*1980).


20.11.1923
Praha, Československo
5.11.1982
České Budějovice, Československo
Vladimír Janura csfd

Hodně štěstí!Zbraně pro PrahuČerný vlkMalý partyzánKamera zkoumá dobuPaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdceVe světě kolejí


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Janura: 5.11. 2023 05:15