Mac Ahlberg (1931 - 2012)


Ačkoli dobová kritika v Macu Ahlbergovi viděla jen dalšího z řady podnikavců využívajících zahraniční hlad po lascivních filmech Made in Sweden, jeho tvůrčí kariéra i jednotlivé tituly představují v rámci své kategorie unikáty.

Ahlbergovy režijní počiny spadají všechny do ranku erotiky a porna, ale již jeho debut Jag - en kvinna (Já, žena, 1965) předznamenal, že k filmům cílícím na dospělé přišel nový talent s nemalými ambicemi. Vedle vytříbené černobílé kamery se snímek vyznačoval neschematickým pojetím rozpuku sexuality mladé ženy. Zatímco se dobové tituly podbízely pohledu mužského publika, Ahlberg si vytyčil feministickou perspektivu a podvratnost, jež dovedl k dokonalosti v Já, žena II (1968).


12.6.1931
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
26.10.2012
Cupra Marittima, Marche, Itálie
Mac Ahlberg csfd

Evil BongPetrifiedDr. Moreau's House of PainDeadly StingersKrál temné sílyPuppet Master: The LegacyDeathbedNávštěvníkHorrorvisionOperace Boeing 747Automat na láskuSideshowCan't Stop DancingRagdollThe Wonderful Ice Cream SuitDruhá občanská válkaGood BurgerBradyovi 2Noční šichtaVesmírní trakeřiBradyoviMy BreastPolicajt v Beverly Hills IIIMůj chlapec se vrátilNa dostřelDetektiv NailsNevinná krevOscarMeridianZničit a spálitAgentkou proti své vůliArénaDům 3Hlubinná hvězda šestRobot Jox - Zápas robotůMěsto duchůPulse PoundersDům IIPanenkyVězniceEliminátorZe záhrobíDůmGhouliesPrime RiskRe-AnimatorZone TroopersGhost WarriorPán jeskyněTranceřiMladí válečníciMy TutorOcelová smrtPeklo za mřížemiParazitPokušeníPekelná nocNocturna: Granddaughter of DraculaMolly3 slags kærlighed


Aktualizace osobnostního profilu Mac Ahlberg: 2.11. 2023 20:43