Sid Haig (1939 - 2019)   † 80 let


Tento zavalitý plešatý chlápek s bradkou býval známý hlavně na čistě americké nízkorozpočtové scéně, jako charakter mnoha béčkových exploitation snímků. Poté přešel na akční film potažmo sci-fi, aby nakonec zakotvil u hororu, přesněji řečeno hororů od Roba Zombieho. Sid je také seriálový herec.

Jako první se objevil ve studentském filmu THE HOST, aby měl nakonec na kontě přes 50 snímků a 350 televizních epizod. K filmové kariéře ho povzbudila učitelka a současně Broadwayská herečka Alice Merrill, a tak se dostal až na vyhlášenou hereckou školu Pasadena Playhouse (mimojiné známou jmény jako Robert Preston, Gene Hackman nebo Dustin Hoffman). A to byl už jen krok od samotného Hollywoodu...

Tak jako je dnes oblíbencem Zombieho, stal se jistotou jak režiséra Jacka Hilla tak v té době ještě producenta béčkových bijáků Rogera Cormana. Díky nim se objevil ve filmech jako SPIDER BABY, COFFY, FOXY BROWN nebo BLACK MAMA WHITE MAMA. Toť konec jeho explotation/ blaxplotation kariéry (ve skutečnosti také konec této tvorby obecně).

Následuje z klasických filmů THX-1138 George Lucase a Bondovka s Connerym DIAMONDS ARE FOREVER. Současně přispívá také televizní tvorbě, konkrétně seriálům jako GUNSMOKE, MISSION: IMPOSSIBLE, CHARLIE'S ANGELS, MacGUYVER, STAR TREK, THE A-TEAM, či THE DUKES OF HAZZARD.


14.7.1939
Fresno, California, USA
21.9.2019
Los Angeles, California, USA
Sid Haig csfd

AbruptioSuicide for Beginners3 from HellHanukkahHigh on the HogTabbott's Traveling Carnivale of TerrorsCynthiaDeath HouseRazorKosti a skalpDevil in My RideHatchet IIIPenny Dreadful Picture Show, TheZombexInfliction, TheThe Lords of SalemThe SacredCreatureMimesisTemný měsíc vycházíThe Haunted World of El SuperbeastoBrotherhood of BloodDead Man's HandHalloweenDead Calling, ANoc oživlých mrtvol 3DVelký malý cirkusHouse of the Dead 2Vyvrženci peklaKill Bill 2Dům tisíce mrtvolJackie BrownBoris a NatašaLambada! Zakázaný tanecRyzí rizikoČarodějové zakletého královstvíBohyně láskyWarlordsCommando Squad40 Days of Musa DaghNásledkyChu Chu and the Philly FlashGalaxie teroruUnderground AcesLoose ShoesSmrtelné nehody na dálniciEvening in ByzantiumMcNamara's BandNepřemožitelný bukanýrThe Return of the World's Greatest DetectiveWho Is the Black Dahlia?BustingDivoké sestryFoxy BrownováCoffyFire in the WindVládce severuWoman HuntWonder WomenZa Atlantidou


Aktualizace osobnostního profilu Sid Haig: 25.4. 2024 16:40