Jiří Šašek (1930 - 1996)


Jiří Šašek se narodil do rodiny ochotnických divadelníků, díky čemuž se společně s rodiči představil na divadelních prknech již ve svých čtyřech letech a to konkrétně ve hře Strakonický dudák. V sedmnácti letech se stal členem studentského divadelního souboru Divadlo radosti, zkráceně DÍRA.

Po listopadu 1989 se dvojice rozpadla, jedním z důvodů byla Vostřelova neochota Rokoko, které bylo v období normalizace zrušeno, obnovit a to z důvodu jeho vážné nemoci. Naposledy se pracovně sešli v roce 1991 při vystoupení pro švýcarské krajany. I samotný Šašek byl po roce 1968 politicky perzekvován a bylo mu zakázáno účinkovat v televizi i ve filmu, díky čemuž není jeho filmografie příliš rozsáhlá a širší veřejnosti je, kromě již zmíněného účinkování s Vostřelem, nejznámější jako ROBOT EMIL, hrdina stejnojmenného dětského seriálu.

Za svůj život byl dvakrát ženatý, nejprve s operní zpěvačkou Květou Koníčkovou a posléze s výtvarnicí Boženou, s kterou strávil přes třicet let. K jeho velkým koníčkům patřilo kreslení a známé jsou především jeho výstižné karikatury jeho hereckých kolegů. Jiří Šašek, který při herecké práci často používal komicky působící zastřený hlas, se před filmovou kamerou naposledy představil v debutu Ondřeje Trojana PĚJME PÍSEŇ DOHOLA a na prknech znamenajících svět v souboru divadla V Mladé Boleslavi.


11.5.1930
Žamberk, Československo
15.6.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Šašek csfd

Pějme píseň doholaCo je doma, to se počítá, pánové...Adéla ještě nevečeřelaKoberecNáš dědek JosefPan PickwickRozvodPražská romanceKacafírekTřicet jedna ve stínuČlověk proti soběKdyby tisíc klarinetůLetní depozitářModrý autobusOstrov DynamitStrašidlo, které se smějeFloriánSetkání 1960Na dobré stopěB CityMalé dějiny jedné rodinyNěmecké pohádkyKlapzubova jedenáctkaPíseň pro Rudolfa III.Pohádky tety BoženkyRobot EmilJsem jako motýl...Dějiny čs. kinematografie II.Divadlo RokokoKýč je když...Mladé rampyZpíváme pro republikuKlíčová záležitostZtracená revueVysílá studio A po třiceti letech ...V Praze bejvávalo blazeRokokokoktejl aneb Setkání po 22 letechKouzelná bábrlinka aneb Je libo hašlerku...Z levého rukávuHudební křížovkaVedle je veselo


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Šašek: 19.10. 2023 03:17