Jiří Svoboda 78 let


Narodil se 5. 5. 1945 v Kladně, v roce 1963 byl přijat na DAMU, ještě téhož roku byl ale z politických důvodů vyloučen a živil se různě, třeba jako skladník nebo řidič. Od listopadu 1971 byl zaměstnán na jako scénárista ve Filmovém studiu Barrandov, v roce 1975 byl přeřazen mezi režiséry. Natočil 13 celovečerních hraných filmů a více než 25 televizních filmů a inscenací, mezi vrcholy jeho tvorby patří filmy Zánik samoty Berhof, Skalpel, prosím! a Sametoví vrazi.

V červnu následujícího roku rezignoval na všechny politické funkce i členství ve straně. V devadesátých letech také přednášel a vedl několik seminářů na FAMU, byl jmenován profesorem. Je ženatý a s manželkou Milenou má dvě dcery.


5.5.1945
Kladno, Protektorát Čechy a Morava
Jiří Svoboda csfd

Cesta do tmyVražedné stínyVysoká hraRašínZádušní oběťJan HusPoslední cyklistaDominaKráska a netvor 1950Les mrtvýchNepolepšitelnýVlnaBoží duhaJasnovidecRána z milostiSametoví vraziUdělení milosti se zamítáCo Hedvika neřeklaJen o rodinných záležitostechSupersenProkletí domu HajnůSvět nic nevíVečerní svítáníHorečkaPapilioSkalpel, prosímRubikova kostkaTéto noci v tomto vlakuOblouk světlaZánik samoty BerhofJehlaSchůzka se stínyŠvédská zápalkaPuebloŘetězDívka s mušlíModrá planetaOddechový časDům Na poříčíZrcadlo pro KristýnuMotiv pro vražduPřízrakRodina Aloise RašínaLegendy: Tajemství Radoslava BrzobohatéhoVýbuchSpartakiádní vrahZapomenutý deníkAtentátDeset století architekturyFavoritéPicassoPopeleční středa


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Svoboda: 11.3. 2024 02:07