Ford Sterling (1883 - 1939)


Ford Sterling, který se narodil 3. listopadu 1883 jako George Ford Stich v La Crosse ve Wisconsinu, zahájil svoji kariéru v zábavním průmyslu jako cirkusový klaun. Poté jej ale zlákalo divadlo a na začátku 20. století vystupoval v hudebních a vaudevillových představeních v New Yorku. Tam si jej všimli zástupci filmové společnosti Biograph, u které začal roku 1911 natáčet.

To se však změní příchodem Charlie Chaplina. Chaplin Sterlinga zastiňuje a Sterling, poté co si zahraje v několika Chaplinových groteskách, roku 1914 od Keystone odchází a zakládá vlastní filmovou společnost. Když Chaplin roku 1915 opouští Keystone, vrací se Ford Sterling k Sennettovi a vydrží u něj až do začátku 20. let.

Tehdy ale začala jeho popularita upadat. Dostává stále menší role. S nástupem zvukového filmu už dostává jen malé bezvýznamné roličky a před kamerou se objevuje jen vyjímečně. Ford Sterling umírá náhle na infarkt 13. října 1939 a je pochován na Hollywood Forever Cemetery. Za svůj přínos filmovému průmysl dostal in memoriam svoji vlastní hvězdu na Holywoodském chodníku slávy.


3.11.1883
La Crosse, Wisconsin, USA
13.10.1939
Los Angeles, California, USA
Ford Sterling csfd

All in Good FunBehind the Green LightsBlack SheepThe Headline WomanAlice in WonderlandHer Majesty, LoveDáma v hermelinuKismetShow Girl in HollywoodSpring Is HereGirl in the Show, TheSallyThe Fall of EveChicken a La KingDreary HouseGentlemen Prefer BlondesOh Kay!Sporting GoodsWife SaversCasey at the BatDrums of the DesertFigures Don't LieFor the Love of MikeEverybody's ActingGood and NaughtyMikeMiss Brewster's MillionsShow Off, TheStranded in ParisThe American VenusThe Road to GloryThe Trunk MysteryDaddy's Gone A-HuntingMy Lady's LipsStage StruckSteppin' OutTrouble with Wives, TheGalloping Fish, TheLove and GlorySo BigTen, jehož políčkujíThe Woman on the JuryWild OrangesDestroying AngelThe Brass BottleThe Day of FaithThe SpoilersOh, Mabel BehaveThe Strangers' BanquetLove, Honor and BehaveMarried LifeYankee Doodle in BerlinA Robust RomeoFalse Beauty, AThat Minstrel ManA Ride for a BrideBaby DayDeacon Outwitted, TheFoiling Fickle FatherHansom Driver, The


Aktualizace osobnostního profilu Ford Sterling: 27.2. 2024 16:40