Paula Wessely (1907 - 2000)


Rozená Paula Anna Maria Wessely, jako mladší dcera do rodiny řeznického mistra. Paulina cesta k herectví nebyla přímočará. Její matka byla vynikající baletka, Paula po ní talent zdědila, s tancem koketovala a s matkou na balet chodila ... nicméně, její teta, herečka Josephine Wessely (1860-1887) zemřela ve 27 letech, během léčebného pobytu v Karlových Varech na leukémii. Paula znala její příběh, její fotografii měla na kosmetickém stolku a odtud byl krůček k herectví. Velmi dobře se učila. Patřila k nejlepším žákům a vynikala v recitaci. Její učitelka němčiny Madeleine Gutwengerová ji doporučila umělecké vzdělání.

Její "tržní" cena stoupla. V případě, že by předčasně ukončila smlouvu, byla povinna zaplatit penále 60 000 korun. Od roku 1929 hrála pod Maxem Reinhardtem v divadle Josefstadt. V tomto období žila ze svým hereckým kolegou Hansem Jaraym a její role Kiki ve stejnojmenné hře André Picarda byla tiskem označena za "senzaci večera". Jejími hereckými partery té doby byli např. Hans Moser a Adrienne Gessner. V roce 1932 odchází do Německého divadla v Berlíně, kde 17. září proráží v premiéře německého dramatika Gerharta Hauptmanna ROSE BERND. Nadšení publika i kritiky bylo jednoznačné. Herečce vyšla kladná recenze v Berliner Tageblatt, velmi vysoce se o ní zmínil i Werner Kraus.

Zatímco v divadelní branži platí Paula za divadelní hvězdu a je zahrnuta pracovními nabídkami na vesměs hlavní role, ze světa filmu přichází studená sprcha. Paula absolvovala konkurzy, včetně kamerových zkoušek, ale byla odmítnuta několika filmovými společnostmi. V zákulisí se hovořilo o tom, že neodpovídá ideálu filmové krásy, že není fotogenická. Dokonce po úspěchu divadelní hry LIEBELEI, kde ztvárnila Kristýnu, bylo rozhodnuto o zfilmování této hry s jinou herečkou. Byla nahrazena Magdou Schneiderovou (matkou Romy Schneiderové). Až v roce 1934 ji Willi Forst společně s Walterem Reischem napsali roli na tělo ve filmu MASKERADE. Paula si zahrála hlavní roli Leopoldíny a scénáristé ji vložili do úst větu, shrnující všechny hereččiny trable. V jedné ze scén říká: "Proč jste si vybral mne? Proč se Vám líbím právě já?". Vzhledem k tomu, že tehdejší mikrofony byly málo citlivé a kvůli stínům je nešlo vždy držet hercům u hlavy, nastrkali je filmaři, kam to šlo. Do pohovek, květináčů, za závěsy. Paula později vzpomínala, že herci museli velmi hlasitě mluvit. Film byl mimořádně úspěšný. V roce 1935 ji Walter Reisch obsadil do hlavní role Valerie ve svém filmu EPISODE. Za tento film získala na mezinárodním festivalu v Benátkách cenu Coppa Volpi, která se uděluje dodnes. EPISODE byl jediný film židovského režiséra, který byl prodán do Německa. 22. září 1934 se sešla s Adolfem Hitlerem. Paula s režimem sympatizovala. Po válce ji byla vyčítána role v propagandistickém filmu HEIMKEHR, z roku 1941, v kterém ztvárnila Poláky pronásledovanou Němku. 23. listopadu 1935 se na vídeňské radnici provdala za Attilu Hörbigera a zamířila k vrcholu kariéry. V roce 1938 nadabovala Sněhurku v pohádce SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ. V roce 1940 hrála v propagandistickém EIN LEBEN LANG. S honorářem 150 000 marek za film patřila k nejlépe placeným hvězdám. Na sklonku války byla zařazena na seznamy Boží milosti a vyhnula se nasazení na frontě.

Po válce ji byl okupačními úřady v rámci denacifikace vysloven zákaz hraní ve Vídni. Herečka musela vysvětlovat svou minulost. Pronásledována veřejným míněním a žijící v existenční nejistotě se na podzim 1946 nervově zhroutila a strávila sedm měsíců v nemocnici. K divadlu se vrátila 19. května 1947 hrou Juliana Kayse VAGABUNDEN. Paradoxně hrála lékařku Elisabeth Kammovou. V roce 1948 ztvárnila v úspěšném filmu DER ENGEL MIT DER PASAUNE poloviční Židovku. Byl to její první poválečný film. V roce 1953 se oba manželé stali členmi Burgtheatru a vystupovali v něm do pozdního stáří. V roce 1958 produkovala film IM PRATER BLUEHEN WIEDER DIE BAUEME, nesoucího se na vlně tehdy módních Keiser-filmů. Souběžně s ní vládla světu vlna Noir-filmů, po ní přišla vlna Vinnetou-filmů atd.


20.1.1907
Vídeň, Rakousko-Uhersko
11.5.2000
Vídeň, Wien, Rakousko
Paula Wessely csfd

Der UnbestechlicheGlückssachenNichts als ErinnerungRumpelstilzPort RoyalEine Frau ohne BedeutungAnatolDer Bauer als MillionärJedermannDie unvollkommene EheJinak než ty a jáNoch minderjährigDie Wirtin zur Goldenen KroneDas Licht der LiebeWeg in die VergangenheitIch und meine FrauMaria TheresiaCordulaVagabundenDer Engel mit der PosauneDas Herz muß schweigenDie kluge MarianneSpäte LiebeHeimkehrOčekávám těMaria IlonaZrcadlo životaVelké bláhovostiErnteEpisodaMaškarádaSo endete eine LiebeElfriede Jelinek - Jazyk bez hranicDer ewige Dienstmann - Hans Moser im PorträtMeine Schwester MariaDer große Zauberer - Max ReinhardtSie sind nicht mehrLeckerbissenDas weite LandDie Stimme Österreichs


Aktualizace osobnostního profilu Paula Wessely: 26.3. 2024 01:45