Ossi Oswalda (1899 - 1948)   † 48 let


Ossi Oswalda byla se 48 filmy hvězdou němé éry, jejíž kariéru "zabil" nástup zvukového filmu. Zvukové filmy natočila dva a v roce 1933 po DER STERN VON VALENCIA svou kariéru ukončila.

Vrátíme se k Ossi. Do roku 1920 byla exklusivní herečkou Ernsta Lubitschka a natočila nespočet filmů, z nichž se většina nedochovala. V roce 1917 hrála dceru vdovce Seegstoffa ve 40 minutovém, němém filmu WENN VIER DASSELBE TUN. V roce 1919 přichází DIE AUSTERNPRINZESSIN, úsměvná komedii, přičemž filmová hrdinka má stejné jméno - Ossi. Rozpustilá, dovádějící a plná energie se stala miláčkem publika, dodnes je označována za německou Mary Pickford. Společně s Henny Portenovou a Astou Nielsenovou je řazena mezi první ženské hvězdy německé kinematografie.

V roce 1921 založila vlastní produkční společnost Ossi-Oswalda-Film. Finančně ji podporoval její bývalý manžel baron Gustav von Koczian (otec herečky Johanny von Koczian). Nadále měla platnou smlouvu s UFA pro kterou točila do roku 1929. Příchod zvukového filmu znamenal konec její kariéry. Natočila sice dva zvukové filmy, ale stáhla se do ústraní. Žila v Praze a do českého filmu zasáhla námětem pro film ČTRNÁCTÝ U STOLU, který byl natočen v roce 1943 s Karlem Högerem v hlavní roli.

Jejím životním partnerem byl producent Julius Aussenberg. Jako datum jejího úmrtí se uvádí 7. březen 1947. V New Yorku vycházející, německy psaný měsíčník Aufbau uveřejnil 21. března 1947 k tomuto datu hereččin nekrolog.


2.2.1899
Berlín, Německá říše
1.1.1948
Praha, Československo
Ossi Oswalda csfd

Der Stern von ValenciaCudný JosefDer Dieb im SchlafcoupéeDie vierte von rechtsDas Haus ohne MännerDie WochenendbrautEs zogen drei BurschenOssi hat die Hosen anEin schwerer FallEine tolle NachtFlorette e PataponFrühere VerhältnisseWochenend wider WillenDas Mädel auf der SchaukelDie Fahrt ins AbenteuerDie Kleine vom VarietéGräfin PlättmamsellHerrn Filip Collins AbenteuerSchatz, mach' KasseBlitzzug der LiebeDas Mädchen mit der ProtektionNinicheColibriDas MilliardensouperDer blinde PassagierDěvče s maskouAmor am SteuerDie WohnungsnotHundemamachenKakadu und KiebitzPutschlieselDas SchwabenmädleMeine Frau, die FilmschauspielerinMeyer aus BerlinPanenkaÚstřicová princeznaDas Mädel vom BalletNechci být mužemPrinz SamiSáňkař-kavalírNetopýrOssis TagebuchWenn vier dasselbe tunDer G.m.b.H. TenorLeutnant auf BefehlNächte des GrauensPalác obuvi PinkusStuart Webbs: Der HilferufEddy Polo mit Pferd und LassoEin Weihnachtsfilm für GroßeDem Licht entgegen


Aktualizace osobnostního profilu Ossi Oswalda: 26.4. 2024 07:51