Milan Šteindler 67 let


Český herec a režisér se narodil a převážnou část svého života strávil v Praze. K umělecké dráze směřoval už od dětství. Do období jeho studia na střední výtvarné škole spadají počátky amatérského divadla Sklep, které založil spolu s kamarádem Davidem Vávrou. Po ukončení střední školy nastoupil na FAMU, obor režie, a toto studium završil v roce 1985. Už o rok předtím začal pracovat ve Filmových ateliérech Barrandov jako asistent režie. V průběhu 80. let se divadlo Sklep stalo významným kulturním fenoménem Prahy a Milan Šteindler se mu v tomto období intenzivně věnoval. Spolupráce s Tomášem Vorlem přinesla Šteindlerovi role v amatérských a studentských filmech KAŠPÁREK (1980) a DÁREČEK (1984). V letech 1986-1988 byl členem umělecké skupiny Ctibora Turby.

Úspěch filmu přinesl další cenné příležitosti na poli herectví, což bylo důležité v době, kdy opustil Barrandov. Mezi nejvýznamnější práce z této doby patří výstupy v seriálu ČESKÁ SODA. Šteindler byl jedním ze scénáristů pořadu a pro sebe napsal roli jednoho z vedoucích svérázného jazykového kurzu ALLES GUTE, kde exceloval spolu s Davidem Vávrou. V roce 1994 si zopakoval spolupráci na scénáři s Halinou Pawlovskou, a zrodil se tak zajímavý snímek se zvláštní poetikou - "smutná" komedie DÍKY ZA KAŽDÉ DOBRÉ RÁNO. Sklidila velký ohlas nejen mezi diváky ale i u odborné kritiky a v klání o Českého lva získala hned čtyři trofeje včetně té nejcennější.

Po úspěchu svého druhého filmu se Šteindler režijně odmlčel, protože nemohl najít vhodnou filmovou látku, a v následujících letech se pravidelně objevoval v nejrůznějších filmových a televizních rolích. Výraznou vedlejší postavu šéfa koncentračního tábora, kterou se vymanil ze zavedené škatulky komických postaviček ztvárnil v dramatu Hynka Bočana BUMERANG. Po osmiletém půstu přistoupil ke svému třetímu celovečernímu snímku PERNÍKOVÁ VĚŽ z prostředí drogové scény. Film ale vzbudil rozpaky jak u filmových fanoušků, tak u odborné kritiky. Po tomto neúspěchu se Šteindler vrátil ke hraní ve filmech a televizních seriálech a k tvorbě televizních reklam. V roce 2007 začal natáčet svůj čtvrtý celovečerní film s pracovním názvem O ŽIVOT, který prezentuje jako road-movie do lůna přírody.

Na půdu "kultivované" komerce Šteindler zabrousil svou účastí na projektu CLEVER vysílaném televizí Nova, kde spolu s asistenty předváděl a komentoval efektní vědecké pokusy. Z tvorby pro děti stojí za zmínku večerníčkový seriál Z DENÍKU ŽÁKA 3.B ANEB EDUDANT A FRANCIMOR, kterému propůjčil svůj hlas a díky jeho nezaměnitelnému projevu vznikla ve spojení s netradiční kresbou vtipná pohádka s přesahem pro dospělého diváka. V současnosti je považován za výraznou uměleckou osobnost v oblasti režie, herectví i scénáristiky, která se prosazuje zejména v komediální oblasti. Jeho tvorba se vyznačuje provokativností, vysokou kreativitou a sklonem k recesi. Založením divadla Sklep ovlivnil vnímání humoru celé jedné generace. Je ženatý, otec dvou dětí. Dcera je uznávanou golfistkou ve své věkové kategorii.


12.4.1957
Praha, Československo
Milan Šteindler csfd

HranicePánský klubCesta domůMstitelTady hlídáme myCasting na láskuPřípad mrtvého nebožtíkaBajkeřiPřání k máníDvojníciHodinový manželRoznese tě na kopytechCesta do lesaKozí příběh se sýremLíbáš jako ďábelProbudím se včeraCzech Made ManV peřiněJseš mrtvej, tak nebrečLíbáš jako BůhUlovit miliardářeNestydaGymplO životRafťáciSkřítekMazaný FilipNur Anfänger heiratenHříšná holkaVyhnání z rájeCesta z městaŘád saténových mašlíČeská sodaLeben in AngstStůj, nebo se netrefím!BumerangEine kleine JazzmusikUŽDíky za každé nové ránoPříliš hlučná samotaČernobílá pohádkaKrvavý románStalingradCorpus delictiMí Pražané mi rozumějíVrať se do hrobu!Komu straší ve věžiKopytem sem, kopytem tamPražská 5Přátelé Bermudského trojúhelníkuPřezůvky štěstíVesničko má střediskováPomerančový klukTak láska začíná...AgrometalEliška a Damián


Aktualizace osobnostního profilu Milan Šteindler: 30.10. 2023 10:59