Václav Táborský 95 let


Václav Táborský se narodil 28. 9. 1928 v Praze. V letech 1947 - 1952 vystudoval režii na FAMU. Po dvouleté vojenské službě se vrátil do Krátkého filmu Studia dokumentárních filmů, kde až do emigrace v roce 1968 stihl natočit přes 80 filmů, mezi jinými celovečerní filmy pro mládež ÚTĚK DO VĚTRU a ZÁZRAČNÝ HLAVOLAM.

Kromě filmů se věnuje také literatuře, zejména psaní humoristických knížek. Pod názvem Paměti točomana vydal také svůj životopis. Na památku své ženy Dagmar založil Nadaci Dagmar a Václava Táborských, která každoročně uděluje finanční odměny studentům FAMU.


28.9.1928
Praha, Československo
Václav Táborský csfd

Proklatý škunerZázračný hlavolamÚtěk do větruStalo se v tomto stoletíDeset lidí s tradicíDějiny na 84 P (Písnička pro paní Pilarovou)Jděte a choďteRady a zrnečka našeho dědečka580 000 pročekaných hodinItálie poklusemJeden a jedna jsou dvaNádražíDovolenáHostinecTy náš sloneZablácené městoZablácené stopyČeský malíř Jan ZrzavýHodiny za volantemČekají každou neděliDráteníciVáclavské náměstíJak se chovati?Ten soudruh ze sklárenSkutečnost noci svatojánskéJak ten čas utíká...30.000 km mezi přáteliČeskoslovenský filmový týdeníkŠestidenní v ČeskoslovenskuVesnická dopisovatelkaBrýleMetafyzický průmyslNápady čtenáře detektivekHory horyNáš bytečekTelefonDva stoly mezi námi


Aktualizace osobnostního profilu Václav Táborský: 10.11. 2023 14:37