Perrette Pradier (1938 - 2013)


Půvabná francouzská herečka Perrette Pradier začala účastí v několika úspěšných filmech na počátku šedesátých let rozvíjet slibnou kariéru, ale i když pak točila i v Hollywoodu, její rozlet se zastavil již po několika letech, později se však stala přední osobností francouzského dabingu, jemuž se věnuje dodnes. Narodila se v Hanoji v tehdejší francouzské kolonii Francouzská Indočína (dnešní Vietnam) a její skutečné jméno zní Perrette Marie Mathilde Chevau.

V průběhu krátké doby natočila Perrette Pradier několik dalších filmů, objevila se také v televizních seriálech, v roce 1964 pak podepsala smlouvu s americkými producenty a odjela do Hollywoodu. Tady hrála například ve filmu SPATŘIT PLAVÉHO KONĚ (Behold a Pale Horse, 1964), v Evropě pak natočila koprodukční a mezinárodným hvězdným obsazením oslňující film DOBRODRUH Z ISTANBULU (Estambul 65, 1965). Ještě jednou se potom vrátila do Ameriky a s Orsonem Wellesem natočila drama DŮM Z KARET (House of Cards, 1968).

Filmová sláva Perrette Pradier byla koncem 60. let již na ústupu, na dlouhou dobu naposledy se před filmovou kamerou objevila ve francouzsko-italském snímku CÉLESTE (1970), od té doby hrála již jen v televizi a především se začala uplatňovat v dabingu. Pro francouzské verze zahraničních filmů namlouvala své slavnější kolegyně ze zámoří, jako například Julii Andrews nebo Faye Dunawaye. Příležitostně se vracela i k divadlu, na přelomu 70. a 80. let hrála například v klasických Molièrových komediích v Théâtre des Célestins. Filmovým divákům se připomněla menší rolí v komedii JAKO ŽENA (Comme une femme, 1980). V devadesátých letech nabrala práce Perrette Pradier vyšší obrátky díky přílivu animovaných filmů, na nichž se opět podílela jako dabérka, její hlas zazněl například ve slavném LVÍM KRÁLI (The Lion King, 1994) nebo ŽIVOTU BROUKA (A Bug's Life, 1998). Dabingu se herečka věnuje nadále, v posledních letech i jako režisérka.

Perrette Pradier nebyla provdaná, nějaký čas byl jejím partnerem herec Michel Bedetti, známý taktéž z dabingu. Jejich dcera Vanina Pradier se také věnuje herectví a práci pro dabing.


17.4.1938
Hanoi, Vietnam
16.1.2013
Rueil-Malmaison, Francie
Perrette Pradier csfd

Zvoník od Matky božíParis-MadagascarComme une femmeCélesteHouse of CardsLe Judoka, agent secretDobrodruh z IstanbuluFuria à Bahia pour OSS 117L'HéritageL'Amour à la chaineLa Caméra explore le temps: Le drame de MayerlingSpatřit plavého koněDes frissons partoutLa Chambre ardenteLe Crime ne paie pasLe jeu de la véritéLes Sept péchés capitauxTři mušketýři: Královniny přívěskyTři mušketýři: Pomsta Milady de WinterAu voleur!La Brune que voilàLes scélératsWakfuFred's HeadSpartakus a podmořské slunceLucky LukeL'académie des 9


Aktualizace osobnostního profilu Perrette Pradier: 20.2. 2024 23:45