Petr Tuček (1939 - 1990)


Petr Tuček byl český filmový a televizní režisér. Narodil se ve Zlíně. V dětství, které prožil v Holešově, projevoval všestranné umělecké sklony, ať už šlo o výtvarné či hudební nadání. Byl poměrně zdatný houslista a hrál v žákovském a studentském orchestru. Na gymnáziu si ve studentském představení „Filosofská historie“ vyzkoušel i herectví.

Jeho prvním celovečerním filmem byla Svatej z Krejcárku, v dalších letech se však především věnoval televizní tvorbě, a to zvláště seriálům. Unikátem na poměrně četném seznamu jeho seriálové tvorby je šestidílný romantický seriál Ctná paní Lucie, jakási „česká Angelika“ odehrávající se ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. Na přímý rozsah tehdejšího 1. tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka byl seriál po jinak velmi úspěšné premiéře zakázán a nakonec i zničen.

Možná i kvůli tomuto „škraloupu“ se potom Tuček „uklidil“ do televizního studia Brno, kde natočil Legenda o živých mrtvých (1972) a Muž, který nesmí zemřít (1977), které natáčel ve svém takřka rodném Holešově. V brněnském studiu natočil i dvě řady seriálu Slovácko sa nesúdí (1975, 1984).

V osmdesátých letech se mohl vrátit k filmové tvorbě pro Filmové studio Barrandov. Mezi jeho rozhodně nejúspěšnější film patří komedie z vojenského prostředí Copak je to za vojáka.... Nebýt toho, že zemřel velmi mlád, a to ve věku pouhých 51 let, mohla být jeho filmografie patrně podstatně rozsáhlejší.


4.2.1939
Zlín, Československo
20.7.1990
Praha, Československo
Petr Tuček csfd

Já si tátu přivezuPovídka s dobrým koncemČekání na PatrikaCopak je to za vojáka...Kořánův lesMorytát o velké poštovní loupežiPlukovník Starbottle a krásná žalobkyněSmrt přichází s večeremViolaPřevozníkOd vraždy jenom krok ke lžiPoslední návratVůně domovaTajemství Ďáblovy kapsyStopařV hodině nejtěžšíZbabělecDítě za 120.000HnízdoTím hůř, když padnouNoc labutíStrýčkův senŘímankaSvatej z KrejcárkuNataliDivoká holkaSlovácko sa nesúdíDlouhá bílá stopaStartMuž, který nesmí zemřítCtná paní LucieLegenda o živých mrtvýchUčitelSetkáníOtázka ctiBakalářiBalada o narození


Aktualizace osobnostního profilu Petr Tuček: 25.2. 2024 16:11