Nico (1938 - 1988)


Nico (vlastním jména Christa Päffgen) se narodila 16. října 1938 v německém Kolíně nad Rýnem. Byla skladatelka, zpěvačka, herečka, modelka a jedna z Warholových 'Superstar'.

Po několika nevýznamných rolích v televizních reklamách, dostala Nico malou roli ve filmu GARDOVÝ SERŽANT (1958). Objevila se rovněž ve filmu FOR THE FIRST TIME (1959). V roce 1960 si ji k natáčení filmu SLADKÝ ŽIVOT přizval Federico Fellini. Ve filmu si zahrála samu sebe. V této době se přestěhovala do New Yorku, kde si ji všiml Andy Warhol a přizval ji ke spolupráci s jeho slavnou Factory.

Pod taktovkou Warhola se z ní stala undergroundová celebrita. Objevovala se převážně ve filmech Warhola a Paula Morrisseyho. Poprvé v krátkometrážním snímku SCREEN TEST #1 (1965). Dále pak v prvním komerčně úspěšném snímku továrny, filmu CHELSEA GIRLS (1966). Zde ji divák může spatřit na pravé části obrazovky v první epizodě: Nico in kitchen, dále pak v levé části obrazovky ve dvanácté epizodě: Nico crying — "The Trip". Poté hrála v dalších warholových / Morrisseyových, převážně krátkometrážních filmech. Po rozpadu Factory v roce 1968 její herecká kariéra nezaznamenala žádný velký úspěch.

Hudební kariéru nastartovalo setkání s kytaristou Rolling Stones Brianem Jonesem. Nahrála svůj první singl I'm Not Sayin'. Zanedlouho díky se díky Warholovi dostala k americké rockové skupině The Velvet Underground. Warhol přesvědčil skupinu aby ji k sobě přizvali. Tak vznikla skupina The Velvet Underground & Nico, která se ale kvůli hudebním a osobním rozepřím po roce rozpadla. Po rozpadu v roce 1967 se Nico vydala na sólovou dráhu.


16.10.1938
Kolín nad Rýnem, Německá říše
18.7.1988
Ibiza, Islas Baleares, Španělsko
Nico csfd

Ballhaus BarmbekLa vraie histoire de Gérard LechômeurLe bleu des originesLa Deuxième FemmeLe Berceau de cristalUn ange passeLes hautes solitudesLa Cicatrice intérieureCleopatraFour StarsI, a ManImitation of ChristChelsea GirlsThe ClosetPísečný ptáčekStrip-teaseMuž jménem La RoccaSladký životFor the First TimeGardový seržantGimme DangerA Day in the Life of Andy WarholDanny SaysJak klip zabil rozhlasovou hvězduVelvet Underground: Under ReviewAndy Warhol - Silver Factory65 RevisitedJohn CaleLou Reed!Philippe Garrel: Portrét umělceNico IconCurious: The Velvet Underground in EuropeWarhol's Cinema 1963-1968: Mirror for the SixtiesScenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and IntersectionsDiaries Notes & SketchesSalvador DalíThe Velvet Underground Tarot CardsThe Velvet Underground and NicoThe Velvet Underground and Nico: Super 8 FilmsThe Velvet Underground: Psychiatrist's Convention, NYC, 1966Nico: Evening of LightNico: I'm Not Sayin'L' InterviewVoyage au jardin des mortsAthanorSunsetAri and MarioScreen Test #1Elle a passé tant d'heures sous les sunlights...ArsenalÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu Nico: 29.2. 2024 11:57