Michael Hurst 66 let


Světlo světa spatřil Michael Hurst v září roku 1957 v britském Lancashire. Má tři mladší bratry – Marka, Stuarta a Nicholase (ten je nevlastní). Když bylo Michaelovi 8 let, tak se jeho rodina přestěhovala do města Christchurch na Nový Zéland, kde navštěvoval Papanui High School. Již od útlého mládí byl Michael velmi umělecky založený – hodně četl, navštěvoval herecké kroužky a svůj zájem neustále prohluboval. Jako vysokou školu si vybral prestižní University of Canterbury (jako jeho dobrý přítel Kevin Smith alias Áres) a v návaznosti na svůj umělecký obor nebylo žádným překvapením, že se po roce studia rozhodl vstoupit do divadla Court Theatre. Bylo mu 19 let a stále získával širší vzdělání o divadelním herectví, které později velmi dobře zúročil.

Michael Hurst se také v roce 1991 účastnil založení divadla Watershed Theatre, v roce 1999 spoluzaložil producentskou společnost Screen Adventures a v roce 2003 se podílel na založení divadelní skupiny The Large Group. Herectví je zkrátka jeho velkou láskou, ale již v roce 1988 si vzal svou životní lásku – je jí novozélandská herečka Jennifer Ward-Lealand. Jejich manželství je považováno za velmi stabilní a vyšly z něj dvě děti, Jack a Cameron. Jennifer také můžeme znát jako vedlejší postavu z Xeny, kde si zahrála v epizodách "The Deliverer" ze 3. série a "The Play's The Thing“ ze 4. série.

Kromě Michaelovy divadelní kariéry je třeba upozornit na jeho filmovou tvorbu. Na začátku roku 1993 se Michaelovi naskytla veliká příležitost, a to když mu byla svěřena role v seriálu HERCULES: THE LEGENDARY JOURNEYS, kde představoval Herkulova nejlepšího přítele Iolaa. Díky roli Iolaa si získal široké publikum po celém světě. Michael, stejně jako mnoho dalších herců z Herkula, se celkem pravidelně objevoval i v seriálu XENA: WARRIOR PRINCESS a později i v seriálu YOUNG HERCULES. V Xeně byl opět jako Iolaus, ale také ztvárnil převozníka v Tartaru Charona i přidrzlého reportéra Nigela. V Herkulovi je velice oblíbená jeho postava vdovy Twanky, kterou Michael zahrál ve třech dílech. V titulcích byl však uveden pod jménem Edith Sidebottom. Toto jméno je kombinací Mrs. Sidebottom, první pantomimickou postavou, kterou Michael hrál, a křestní jméno převzal od své matky Edith, jejíž anglický akcet pro tuto roli využil. Michael Hurst rovněž režíroval 6 dílů jak ve Xeně, tak v Herkulovi. Jeho ostatní filmové projekty jsou však k sehnání velmi sporadicky a dalším problémem je fakt, že Michael v nich leckdy ani není k poznání. Za všechny jmenujme výskyt v seriálech ANDROMEDA, JACK OF ALL TRADES či MADDIGAN'S QUEST, mezi jeho filmy patří například TREASURE ISLAND KIDS 2, FRACTURE nebo THE TATTOOIST.

Jako herec i jako režisér má Michael na svém kontě dlouhý seznam úspěšné práce, za kterou obdržel několik cen. V roce 2003 se stal laureátem ceny od Arts Foundation of New Zealand (Umělecká nadace Nového Zélandu), díky níž dostal finanční částku 50 000 dolarů pro své další projekty. Také v roce 2005 obdržel New Zealand Order of Merit (Novozélandský řád za zásluhy) za přínos filmu a divadlu. Tentýž rok ho čtenáři novozélandského měsíčníku Metro odhlasovali nejlepším hercem a roku 2007 ho deník New Zealand Herald zvolil bavičem roku. Se svou ženou Jennifer je patronem The Auckland Performing Arts Centre (Aucklandské centrum hereckého umění) a v roce 2005 se stali patrony aucklandské New Theatre Initiative (Iniciativa nového divadla). Přestože Michael miluje herectví, jeho talent je daleko větší. Je totiž rovněž vynikajícím spisovatelem, tanečníkem, zpěvákem a jevištním šermířem. Ve skutečnosti je dokonce bývalým šampionem v šermu.


20.9.1957
Lancashire, England, Velká Británie
Michael Hurst csfd

Děti z ostrova pokladů 2Děti z ostrova pokladů 3: Tajemství ostrova pokladůLove MusselJubileeAmazon HighPower Rangers Cosmic FuryVraždy v BrokenwooduVražda je můj životPower Rangers Dino FuryBetween Two WorldsMysticThe Dead LandsWestside800 slovAsh vs Evil DeadStep DaveSpartakusThe Almighty JohnsonsSpartakus: Bohové arény


Aktualizace osobnostního profilu Michael Hurst: 2.11. 2023 11:47