Václav Havel (1936 - 2011)


Václav Havel, narozený v Praze 5. října roku 1936 je významný český spisovatel a dramatik, jedna z hlavních postav Charty 77, poslední prezident Československa a první České republiky.

Po ukončení povinné vojenské docházky pracoval jako kulisák v Divadle ABC a Divadle na zábradlí, přitom studoval dálkově dramaturgii na DAMU. Roku 1964 byla uvedena jeho první hra "ZAHRADNÍ SLAVNOST" a po osmileté známosti si vzal toho roku svojí první manželku Olgu. Ta se stala podle jeho slov největší oporu a doprovázela ho v tom nejtěžším.

Jako disident soustavně vystupoval proti politickému systému, roku 1975 napsal otevřený dopis prezidentu Husákovi a vrcholem této činnosti byla Charta 77, za což byl odsouzen k pěti letům vězení. S příchodem Sametové revoluce se stal vedoucím představitelem, o měsíc později byl zvolen prvním a zároveň posledním Československým nekomunistickým prezidentem. V roce 1993 se stal na deset let prvním prezidentem České republiky.

1996 - umírá jeho manželka Olga1997 - bere si druhou manželku Dagmar Havlovou (roz. Veškrnová)2003 - vystřídán Václavem Klausem v prezidentském křesle2008 - do českých kin přichází dokument "OBČAN HAVEL", který naskýtá pohled do pracovních ale i soukromých událostí


5.10.1936
Praha, Československo
18.12.2011
Vlčice, Trutnov, Královéhradecký kraj, Česko
Václav Havel csfd

AmnestieMiladaCzech Made ManOdcházeníHorem pádemJméno kódu: RubínKamenný mostAť žije Fronda!Každý mladý mužDevadesátkyVyprávějZdivočelá zeměOrdinace v růžové zahraděTady Havel, slyšíte mě?Alžběta II.: Tři dny v ČeskuMichal Prokop: Až si pro mě přijdou…PopStoryUmění disentuBrněnský ListopadCesta ke svoboděEpocha mezi srpnem a listopademHomo Academicus – Josef JařabKomunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracieMobilizace Luboše DobrovskéhoMoje svobodaSoud nad českou cestouDivadlo Na zábradlíRolling Stones - Hearts for PragueDivadlo vzdoruDějiny neposlušnostiJan Patočka: darovat smrtMečiarSvoboda a rockAmerická 80. létaFrank Zappa: Vlastními slovyJak odchází prezidentLucie: Příběh jedný kapelyNahý ŠípekOsvobození kontinentu: Jan Pavel II. a pád komunismuSrdeční záležitosti Michala PavlíčkaŠedá zónaNejpodivuhodnější kina světaČeská cesta


Aktualizace osobnostního profilu Václav Havel: 17.11. 2023 06:08