Al Jourgensen 65 let


Allen David Jourgensen se narodil roku 1958 v Havaně kubánským rodičům, nicméně již v raném věku s matkou přesídlil do USA, kde převzal příjmení svého norského otčíma. Rodina se přestěhovala z Denveru do Chicaga, kde Al začal chodit do školy. Když mu bylo osm let, dostal silný úder do hlavy baseballovou pálkou, a toto zranění na něm zanechalo trvalé následky, které musel začít tlumit užíváním léků. S nevlastním otcem, který pracoval jako mechanik u závodních aut, často navštěvoval automobilová klání, kde přičichl k divočejšímu stylu života a rockové hudbě.

V roce 1981 Alain zakládá svou vlastní skupiny „Ministry“ pojmenovanou podle filmu Fritze Langa „Ministry of Fear“. První singl vychází u chicagské společnosti Wax Trax Records, která byla zaměřená především na tvrdou elektroniku a industriál, kteréžto styly se v této době začaly silně profilovat. V roce 1983 Ministry vychází první album With Sympathy. Deska se veze na novoromantické vlně kapel jako Human League nebo Visage. Alain se ale čím dál více zajímá o tvrdší formy elektronické hudby inspirován evropskou vlnou Electronic Body Music. Začíná experimentovat se zvuky a ruchy a celkový „sound“ i image Ministry se čím dál více přiostřují. Tyto pokusy později shrnuje na albu Twelve Inch Singles. V roce 1986 se pokusil definitivně vymanit z nasládlé atmosféry „With Sympathy“ vydáním alba „Twitch“, ještě to však stále nebylo úplně to, co udělalo z Alaina kultovní postavu elektronické scény.

Zlomovým se pro další Alainovo směřování stalo setkání s Jello Biafrou (předákem legendární punkové kapely „Dead Kennedys“) a hlavně kytaristou a klávesistou Paulem Barkerem, který se připojil k Ministry po vydání alba Twitch. Pod vlivem těchto pánů se Al znovu chopil kytary a vzpomněl si na své punkové kořeny. Z ministry se stala elektro-industriální-metalová nálož, která do té doby neměla nikde obdoby.

V roce 1988 vychází přelomová deska v Alainově tvorbě – „The Land of Rape and Honey“. Ta je za pouhý rok následována brutální nahrávkou „The Mind is a Terrible Thing to Taste“ a legendárním turné, které následovalo. Alain se stává určující osobou elektro-industriální scény, nejen, že produkuje a vypomáhá ostatním skupinám (např. Skinny Puppy), ale sám je jak utržený z řetězu zakládá jeden boční projekt za druhým. Mezi nejznámější patří „Revolting Cocks“, kapela proslulá svou pódiovou prezentací a extrémním zvukovým terorismem, ve které kromě Alaina a Barkera vystupují Luc van Acker, William Rieflin („The Blackouts“), Richard 23 („Front 242“), Nivek Ogre („Skinny puppy“) a mnoho dalších.


9.10.1958
Havana, Kuba
Al Jourgensen csfd

The Black RoomWicked LakeA.I. Umělá inteligenceIndustrial Accident: The Story of Wax Trax! RecordsRiot on the Dance FloorFixSounds Like a RevolutionMinistry - Adios... Puta MadresTim Leary: The Art of DyingMinistry: SphinctourMinistry: In Case You Didn't Feel Like Showing UpRevolting Cocks - Live! You Goddamned Son Of A BitchSurgical Meth Machine - I'm InvisibleMinistry - What about us?Ministry: Tapes of WrathBlack Box (A Video Retrospect) Volume 1Black Box (A Video Retrospect) Volume 2


Aktualizace osobnostního profilu Al Jourgensen: 5.11. 2023 04:06