Larry Semon (1889 - 1928)


Lawrence "Larry" Semon (ve Francii známý pod jménem Zigoto, v Itálii jako Ridolini a ve Španělsku Jaimito nebo Tomasín) se dnes vzpomíná hlavně kvůli spolupráci se Stanem Laurelem a Oliverem Hardym předtím, než se tito dva dali dohromady. Larry byl synem estrádního kouzelníka a jeho asistentky a spolu se starší sestrou provázeli rodiče během jejich vystoupení po Spojených státech i Kanadě. Do dvanácti let byl zběhlým zpěvákem, mimem i hercem. Po ukončení školy v Savannah odjel do New Yorku, kde podle otcova přání bral lekce kreslení a následně pracoval pro různé noviny jako karikaturista a grafik. Mimoto vystupoval v estrádách, kde zaujal studio Vitagraph, u kterého pak (1913) vymýšlel komické scénáře, režíroval a produkoval filmy pro herce Hughieho Macka a sám sebe příležitostně obsazoval do malých rolí. Po odchodu Macka z Vitagraphu (1917), začal Semon ztvárňovat hlavní úlohy.

Jako dřívější kreslíř inscenoval téměř "nerealizovatelné" gagy. Žádná komická situace pro něj nebyla nemožná. Miloval letadlové honičky, vybuchující auta i stodoly, padající zásobníky na vodu a vůbec velkorysé užívání substancí, ve kterých jen lze vymáchat člověka. Typická komedie zahrnovala sudy s moukou, pytle sazí, kýble inkoustu, kaluže marmelády nebo jámy plné bahna. Během příprav komedie PILA (1922), jak v jednom rozhovoru uvedl Oliver Hardy, mu nestačily malované kulisy a trval na stavbě plně vybavených srubů. Vzhledem k rostoucí výši nákladů nakonec šéfové studia určili, že občas arogantní a náladový Larry si bude podle nové smlouvy vše produkovat sám a ponese si také plnou osobní odpovědnost a finanční riziko.

Kritici začali poukazovat na nedostatek nápadů, vedení společnosti na podprůměrnost a v roce 1923 se studiem rozloučil. Točil nyní pod hlavičkou Chadwick Pictures. Jím režírovaný celovečerní film WIZARD OF OZ (1925, Čaroděj ze země Oz) ovlivnil slavnější muzikálovou verzi z roku 1939 jen nepatrně. Oliver Hardy hrál Plecháče, Semon Strašáka a těsně před uvedením se oženil s představitelkou Dorotky Dorothy Dwanovou, se kterou měl později dceru. Nákladný projekt vypadal velice slibně, výsledkem však byla otřepaná komedie a konec Chadwick Productions a Semonovy už tak nahnuté kariéry. Po vyhlášení bankrotu (1928) se vrátil k estrádám. Během turné se nervově zhroutil a odcestoval zpět do Los Angeles. Umřel s prázdnou kapsou na tuberkulózu v sanatoriu ve věku pouhých 39 let. Jeho rychlá smrt i následný přísně střežený pohřeb a kremace vyvolaly domněnky, že neumřel a vše jenom nafilmoval, aby unikl svým věřitelům.


16.7.1889
West Point, Mississippi, USA
8.10.1928
Gracelon Ranch, California, USA
Larry Semon csfd

Ať žije smíchSpudsStop, Look and ListenGo StraightThe Perfect ClownThe Wizard of OzThe Girl in the LimousineSlaphappyMovie MemoriesScreen Snapshots, Series 2, No. 22-FScreen Snapshots, Series 3, No. 6Screen Snapshots, Series 1, No. 20Animal AnticsThrills of YesterdayA Simple SapThe Stunt ManDome Doctor, TheThe CloudhopperRychlej KidTrouble BrewingHorseshoesLarry v módním salóněLightning LoveNo Wedding BellsThe BarnyardThe Midnight CabaretA Weakend DriverKabaretLarry hokynářemLarry hráčem golfuLarry králemPilaThe AgentBell Hop, TheThe Rent Collector Larry kulisákemBetween the ActsDew Drop InnThe Grocery ClerkRomans and RascalsBoasts and BoldnessGall and GolfPests and PromisesA Dozen SocksPass the Dumplings


Aktualizace osobnostního profilu Larry Semon: 25.3. 2024 12:52