Karel Štědrý (1937 - 2017)


Zpěvák, konferenciér, podnikatel a také herec Karel Štědrý pochází z učitelské rodiny a narodil se v Praze. Maminka si přála mít ze syna inženýra a její přání realizoval Karel Štědrý po maturitě studiem na stavební fakultě Vysoké školy železniční v Praze. V oboru železničního stavitelství nakonec dosáhl titulu inženýra (1960), toto povolání ale nikdy nevykonával. Díky vrozeným dispozicím a také vlivu staršího bratra Ivana začal již v roce 1953 amatérsky zpívat, zlomovým byl pro něj rok 1958, kdy navázal spolupráci s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem a vystupoval s nimi v Redutě.

Kromě práce v divadle se Karel Štědrý začal prosazovat především jako populární zpěvák, z jeho tvorby jsou dodnes legendární duety Mám malý stan (s Waldemarem Matuškou) nebo Milenci v texaskách (s Josefem Zímou), zpíval také s Karlem Gottem, Václavem Neckářem nebo Helenou Vondráčkovou. Ze sólové produkce Karla Štědrého dosáhly dobové popularity hity jako Písmena nebo Hospoda.

Od počátku šedesátých let byl Karel Štědrý velmi vytíženým umělcem všestranného zaměření, do této doby také spadají jeho první filmové role. Jako brigádník se objevil v dramatu SEDMÝ KONTINENT (1960), který patřil k dozvukům budovatelských filmů. Další Štědrého vystoupení – v epizodních rolích ovšem – vyplývala z jeho profese zpěváka (KDYBY TISÍC KLARINETŮ, 1964; TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, 1967; KULHAVÝ ĎÁBEL, 1968). Širší uplatnění našel v televizi, za zmínku stojí především jeho účast v legendárním hudebním pořadu VYSÍLÁ STUDIO A (1963-1966) nebo ve slavném seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967-1968).

V roce 1972 opustil Karel Štědrý angažmá v Rokoku a od té doby působí na volné noze. V dobové konkurenci přestal postupně pořizovat vlastní nové nahrávky, ale jako zpěvák se nadále vracel k osvědčeným titulům domácí i zahraniční produkce zaměřené na populární hudbu, ale také swing. Stovky koncertních zájezdových programů absolvoval s Karlem Hálou a Yvettou Simonovou, dlouhodobě byl konferenciérem orchestru Karla Vlacha. Pod hlavičkou Pražského kulturního střediska účinkoval v řadě estrádních programů, k některým psal i scénáře.


10.4.1937
Praha, Československo
7.11.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Štědrý csfd

V žáru královské láskyTrhákTři krtci pod PrahouNoc na KarlštejněPan PickwickSmrt si vybíráHodina modrých slonůAch, ta vojnaPučálkovic AminaTa naše písnička českáSedm variací na láskuKdyby tisíc klarinetůNapravení Jima ValentinaJarní dekameron 1963Ztráty a nálezyZuzana je zase sama domaSedmý kontinentUctivá poklona, pane KohnPíseň pro Rudolfa III.PopStoryJiří Suchý - Lehce s životem se prátVáclav Hybš 80W. Matuška - Známý i neznámýPříběhy slavnýchTajemství Waldemara Matušky13. komnataPocta Karlu HáloviSwingová PrahaKarel Gott - Hvězda první velikostiŽofín, ostrov vzpomínek a snůMalá reportáž o smíchuDivadlo RokokoOliver TwistJiří Suchý: Marnivá sestřenice


Aktualizace osobnostního profilu Karel Štědrý: 1.11. 2023 21:00