Alberto Cavalcanti (1897 - 1982)


Režisér Alberto Cavalcanti točil filmy různých žánrů i kvalit přes půl století v Evropě i v rodné Brazílii a jeho jméno dnes neodmyslitelně patří do dějin světové kinematografie. Pocházel z Brazílie (jeho celé jméno bylo Alberto de Almeida Cavalcanti), narodil se v Rio de Janeiro, jeho otec byl v Brazílii známým matematikem. Mládí ale strávil ve Švýcarsku, kde studoval práva a architekturu. Poté odešel do Paříže, kde navázal kontakty s filmovou avantgardou a jako výtvarník se podílel na dvou filmech Marcela L’Herbiera. Jako režisér se uvedl dvěma snímky, které spadají do filmového poetického realismu (JEN HODINY – Rien que les heures, 1926; V REJDĚ – En rade, 1928), komerčního úspěchu dosáhl až adaptací oblíbené románové předlohy KAPITÁN FRACASSE (Le capitain Fracasse, 1928).

Po úspěchu v Karlových Varech setrval Alberto Cavalcanti v Evropě, v Rakousku například dotočil adaptaci Brechtovy divadelní předlohy PAN PUNTILA A JEHO ČELEDÍN (Herr Puntila und sein Knecht Matti, 1960), v Británii realizoval kombinovaný dobrodružný dětský snímek NESTVŮRA Z RYBNÍKU HIGHATE (The Monster of Highate Ponds, 1960), z jeho další filmografie stojí za zmínku dva dokumenty natočené v Izraeli (STORY OF ISRAEL, 1967; THUS SPOKE THEODOR HERZL, 1967). Retrospektivní přehlídky své tvorby se dočkal v roce 1962 na šestém ročníku Mezinárodního týdne dokumentárního filmu v Lipsku.

Nakonec se znovu trvale usadil ve Francii, kde mimo jiné pracoval pro televizi, v sedmdesátých letech se ale začal stahovat do soukromí. Kromě výše zmíněné knihy publikoval také řadu článků v časopisech, jeho filmová tvorba přesahující přes půl století v různých žánrech a zemích však dodnes zůstává pro odborníky těžko zařaditelná. Alberto Cavalcanti zemřel v Paříži 23. srpna 1982 ve věku 85 let.


6.2.1897
Rio de Janeiro, Brazílie
23.8.1982
Paříž, Île de France, Francie
Alberto Cavalcanti csfd

La Visite de la vieille dameLes EmpaillésYermaThe Monster of Highgate PondsHerr Puntila und sein Knecht MattiLa Prima notteVětrná růžiceMulher de VerdadeCanto do Mar, OSimão o CaolhoFor Them That TrespassThe First GentlemanKvůli nim jsem uprchlMikuláš NicklebyPřízraky nociChampagne CharlieDům na křižovatceVítězové či poražení?Coralie et CieLe Mari garçonLe Truc du BrésilienA Canção do BerçoHalfway Up the SkyLes Vacances du diableDans une île perdueToute sa vieLa Jalousie du barbouilléLe Capitaine FracasseLe Petit chaperon rougeLe Train sans yeuxYvetteEn radeUm Homem e o CinemaStory of IsraelWaterlightAlice in SwitzerlandFilm a skutečnostŽlutý CésarYoung VeteranA Midsummer Day's WorkMen of the AlpsFour BarriersLine to Tschierva Hut, TheWho Writes to SwitzerlandZpráva ze ŽenevyUhelná tvářNew RatesPlaisirs défendusEn lisant le journalLe Jour du frotteurNous ne ferons jamais le cinémaRevue montmartroiseTour de chantVous verrez la semaine prochaineJen hodinyNadvláda nad mořemKorunka ke koruncePett and Pott: A Fairy Story of the SuburbsLa P'tite Lili


Aktualizace osobnostního profilu Alberto Cavalcanti: 23.3. 2024 10:17