Felix Holzmann (1921 - 2002)   † 81 let


Legenda televizní zábavy. Označení odvážné u někoho, kdo nikdy nehrál ve filmu, ani nebyl klasickým divadelním hercem, jméno Felix Holzmann však zůstává v povědomí široké veřejnosti i dlouhá léta po jeho úmrtí. Originální scénky s mužem ve slamáku a s výraznými brýlemi patří stále k tomu nejlepšímu, co nabízejí televizní archívy. Felix Holzmann se narodil v Teplicích, ale vyrůstal v Litoměřicích, kde i později trvale pobýval. V Ústí nad Labem vystudoval obchodní školu, otcovy snahy mít z něj úspěšného podnikatele jakým byl on sám, se však minuly účinkem. Felix od dětství jevil náklonnost k divadlu, jeho vzory byli Vlasta Burian a dvojice Voskovec-Werich, obdivoval také svět cirkusu a klaunů, kde nakonec našel své zázemí. V roce 1945 se Felix Holzmann oženil a s manželkou Evou, s níž se seznámil již před válkou, měl dceru Irenu.

Stoupající tendenci úspěchu Felixe Holzmanna zastínila náhlá smrt jeho první lásky a manželky Evy, která v roce 1970 spáchala sebevraždu. Pokračování v práci napomohl druhý sňatek s Barbarou Greif, výrazně mladší zpěvačkou, která uváděla jeho vystoupení v Německu, kde Holzmann díky výborné znalosti němčiny působil často, mimo jiné byl hostem koncertních programů Karla Gotta. Mezitím stoupala jeho popularita i v Československu a se svými výstupy slavil úspěchy v zábavných televizních pořadech, zvláště těch silvestrovských. Vlastního televizního pořadu se dočkal až v 80. letech (HUMORIÁDY FELIXE HOLZMANNA, 1986). Právě odsud pocházela jedna z nejslavnějších scének Včera, dnes a zítra, v níž výjimečně jeho partnerkou byla žena (Iva Janžurová). Jeho výstupy byly zaznamenány také na gramofonových deskách.

Po druhém sňatku žil Felix Holzmann trvale v Německu, do Československa se ale často vracel, jednak pracovně, ale i do milovaných Litoměřic. Stále příležitostně vystupoval v televizi, krátce před smrtí spolu s manželkou několik let působil na zaoceánském parníku. Felix Holzmann zemřel v Chemnitz (Saská Kamenice) 13. září 2002 ve věku 81 let. Jeho umění zůstává zachováno na desítkách zvukových nosičů, zatím naposledy Holzmannovu osobnost zmapovalo profilové 3 DVD Včera, dnes a zítra (2011).


8.7.1921
Teplice, Československo
13.9.2002
Chemnitz, Německo
Felix Holzmann csfd

Legendy: Felix Holzmann: Včera, dnes a zítraSlavné dialogyDeset zastavení s mistry zábavyZas je tady SilvestrNezapomenutelné scénkyTo nejlepší z televizního humoruFelix Holzmann: Včera, dnes a zítraTak mi tedy řekněteŘekněte mi, kdo to jeOdkud já vás známSilvestrovské taneční hodinyAť se lidi mají rádi... aspoň dnesTuhle rundu platím jáCo takhle dát si GottaZlatá mřížSILVESTR 1998Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dalÚsměvyP.F. 93ŠanceTen dělá to a ten zas toho...ŠarádaKarel Gott s přáteli v LucerněSilvestr, který se nevysílalHumoriády Felixe HolzmannaKavárnička dříve narozenýchSilvestrovská féerieZajíc v pytliSněhy loňské a staršíTo by nikdo nečekalKarel Gott ve SlanémSilvestr hravý a dravýO pár pátků zpátkySilvestr na SilvestruKabaret U dobré pohodySilvestr je za dveřmiVydržte až do půlnoci!Zpívá Karel GottEin Kessel BuntesSilvestr budiž pestrý aneb Do půlnoci mnoho času nezbýváSilvestr 71Silvestr 1967: S našinci kolem EvropyDeset malých bělouškůPrášilovéZpátky se SobotouPříběhy slavnýchKarel, Hits und Karneval


Aktualizace osobnostního profilu Felix Holzmann: 26.4. 2024 16:57