Dita Von Teese 51 let


Modelka, tanečnice, striptérka, umělkyně, modla fetišistů a podněcovatelka návratu burleskního stylu Heather Renée Sweet se narodila 28. 9. 1972 v Rochesteru v americkém Michiganu jako jedna ze tří dcer manikérky a mechanika. Její matka byla vášnivou fanynkou tzv. Zlatého věku Hollywoodu (bývá tak označováno období mezi 20. a koncem 50. let minulého století) a dcera tento koníček po matce převzala již v útlém věku. Rovněž už od dětství se věnovala baletu a ve třinácti už byla sólovou tanečnicí místního baletního spolku. Přesto, že ji později touha být balerínou přešla, používá dodnes ve svých show baletní prvky. To, že dceřina záliba v retru se možná vymyká běžné normě si rodiče všimli poté, co matka mladé teenagerce koupila její první podprsenku a k ní pár obyčejných punčoch. Teese se později nechala slyšet, že prožívala velké zklamání, celou dobu se totiž těšila na krajky a podvazky, které vídala mj. v otcových magazínech Playboy. Zanedlouho poté si ve svých patnácti letech začala přivydělávat jako prodavačka v obchodu se spodním prádlem a mohla tak svoji vášeň nechat propuknout na plno. Při studiu se zaměřila na historii oblékání a zároveň se vycvičila jako návrhářka kostýmů.

Svoji kariéru Teese (pojmenovaná podle německé herečky Dity Parlo) započala v osmnácti letech jako striptérka v lokálních klubech (celá rodina již v té době bydlela v Kalifornii). Dle jejích slov jí projev a zejména image ostatních děvčat nudil. Dita mezi nimi vyčnívala vzhledem ke svému tehdejšímu účesu, v angličtině nazývaném jako beehive (beehive, i když poněkud předimenzovaný má např. Marge Simpsonová), oblečkům a také povedenou stylizací do tzv. pin-up girls. Když začala pracovat jako profesionální fotomodelka, lidé si jí všímali ze stejných důvodů. Zvláště podařená byla její stylizace do nekorunované královny všech „pin-ups“ Bettie Page. Zejména na tzv. fetish scéně se stala hvězdou, když se objevovala ve velkém počtu magazínů jako Bizzare apod. Proslula také vytrvalým nošením korzetů, které jí vytvořily vskutku vosí pas.

„Stylistu jsem si najala pouze jednou v životě. Vzal do ruky moje boty za 40. let a řekl, že by vypadaly úžasně s džínami. Okamžitě jsem ho vyhodila.“

Skutečnou královnou se však stala na poli burlesky, které se věnuje zhruba od roku 1993 a stala se její velkou popularizátorkou. (Burleska je umělecký žánr, jehož kořeny sahají do poloviny 19. stol., kde se spojením zejména divadelní, hudební a taneční složky odehrávají scénky, které mají často za cíl něco zlehčit či jsou prostě fraškovitě komediálního charakteru. Blízko má burleska ke kabaretu a nutno říct, že k ní ještě kromě tance a striptýzu patří svébytný druh oblékání. Od začátku 90. let zažily USA velký návrat burlesky, jejíž obliba neutichla a na burleskní večery lze dnes zajít i v Praze). Mezi její nejslavnější kousky patřilo určitě číslo s obří sklenkou Martini, jenž se stalo jejím poznávacím znamením. Z dalších úspěchů lze jmenovat např. fakt, že byla první nečlenkou souboru, která byla pozvána a vystoupila se slavným kabaretem Le crazy horse de Paris. V roce 2006 vydala knihu, kde komentuje historii burlesky až do současných dní – Burlesque and the art of Teese/Fetish and the art of Teese. Díky úspěchům v oblasti burlesky ji později začali brát vážně i velké módní domy a návrháři, a tak Dita fotila a předváděla např. pro Christiana Diora, Marca Jacobse, Moschino či Jeana Paula Gaultiera. Objevila se v magazínech Vanity Fair, Vogue či Elle. Pro Playboy fotila poprvé již v roce 1998 a dle jejích slov, až tehdy začal otec uznávat její práci.


28.9.1972
Rochester, Michigan, USA
Dita Von Teese csfd

Hey Qween!Dita von Teese v pařížském kabaretu Crazy HorseRuPaul's Drag RaceThe Eurovision Song ContestWendy: The Wendy Williams ShowXposéThe Girls Next DoorFashion News LiveAmerika hledá topmodelkuShow Sharon OsbourneovéThe New Tom Green ShowLast Call with Carson DalyMódní policieFriday Night with Jonathan RossRipleyho věřte nevěřteSeitenblickeThe Latin from Manhattan: The Vanessa Del Rio StoryTo nic, draháDislocation PassageSaint FrancisTickle Party: Volume 2DecadencePin-Ups 2Matter of TrustRomancing SaraKriminálka Las VegasBombshells and DolliesChristian Louboutin, boty jako uměníM For MagicSluteverTempest StormBeyond the CenterfoldBettie Page Reveals AllGod Save My ShoesBump & Grind: The Making of a Burlesque DivaIndie Sex: CensoredIndie Sex: ExtremesIndie Sex: TeensMarc Jacobs & Louis VuittonRuss Meyer: King of SexploitationPlayboy: Club LingerieGirlfriends 2SexTVTaylor Swift: BejeweledDie Antwoord: Ugly Boy30 Seconds To Mars: Up in the AirLest We Forget: The Video CollectionMarilyn Manson: (s)AINTMarilyn Manson: mOBSCENEFreakshowForbidden LoveDeath of Salvador Dali, TheDoppelherz


Aktualizace osobnostního profilu Dita Von Teese: 5.11. 2023 10:15