Tom Savini 77 let


"Každý si myslí, že Tom Savini nemůže mít rád nic jiného než krev a gore. To je úplná hloupost. Mým nejoblíbenějším žánrem jsou romantické příběhy."

Studoval na univerzitě v Carnegie-Mellon. Byl vychován v katolické víře. Účastnil se války ve Vietnamu jako fotograf. Savini byl v této souvislosti tázán, do jaké míry se tyto zkušenosti projevují na jeho tvorbě speciálních masek. Přiznává, že viděl opravdu dost, a že se snaží dosáhnout při výrobě masek a efektů takové reálnosti, aby v něm vyvolávaly pocity, jako opravdoví mrtví lidé, které během války mnohokrát viděl.

Velice významné pro něj bylo setkání s režisérem Georgem A. Romerem, se kterým spolupracoval na mnoha filmech, a stali se z nich velice dobří přátelé. Původně měl být tvůrcem speciálních masek už v Romerově debutu NOC OŽIVLÝCH MRTVOL (1968), ale byl odveden do války ještě dřív, než se začalo natáčet. Prvním filmem, na jehož tvorbě se už podíleli oba, byl MARTIN (1977), ve kterém si Savini i zahrál. K vzájemné spolupráci se vrátili o rok později při druhém Romerově zombii hororu ÚSVIT MRTVÝCH (1978), kde si zahrál motorkáře. Za masky v tomto filmu byl nominován na cenu "Saturn Award".

Tom Savini pracoval na filmech Daria Argenta a Toba Hoopera. Podepsal se například pod filmem MANIAC, kde opět ztvárnil jednu z postav. Podílel se také na výrobě prvního dílu ze série hororů, PÁTEK TŘINÁCTÉHO (1980).


3.11.1946
Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Tom Savini csfd

PandemonicThe 4th ReichThe SadistCool as HellMachete zabíjíSheriff Tom Vs. The ZombiesCry for RevengeDrummer for the MobMENTALLUSIONS: Radical Eclectic Films of Benjamin MeadeNespoutaný DjangoRedd Inc.Robin Hood: Ghosts of SherwoodTen, kdo stojí v koutěDeath from AboveHorrorweenSilent VengeanceThe Theatre BizarreMacheteThe Dead MatterUnderground Entertainment: The MovieSea of DustSmall Time CrimeZack a Miri točí pornoZtracení chlapci: Upíří kmenGrindhouse: Planeta TerorIt's My Party and I'll Die If I Want ToLoaded DiceThe Absence of LightA Dream of Color in Black and WhiteForest of the DamnedZemě mrtvýchDeath 4 ToldUnearthedÚsvit mrtvýchFate: Smrtící sděleníViciousZombiegeddonBlood BathTed BundyChildren of the Living DeadEyes Are Upon YouMonster Man, TheWeb of DarknessVládce prokletých přáníOd soumraku do úsvituMr. StitchThe DemolitionistNevinná krevThe Vault of HorrorHeartstopperCreepshow: Plíživý děsRipper, TheZemě kouzel a zázrakůCreepshowRytířiEffectsManiakPátek třináctéhoÚsvit mrtvých


Aktualizace osobnostního profilu Tom Savini: 10.3. 2024 10:23