Miloš Kirschner (1927 - 1996)


Fenomén Spejbla a Hurvínka je spjat především se dvěma jmény - totiž Josefem Skupou, který nechal podle svého náčrtku roku 1920 Karlu Noskovi vyřezat Spejbla, jakožto oživení lidového loutkářkého divadla k postavičce kašpárka a pak Milošem Kirschnerem. Ten naopak celému spejblovsko-hurvínkovskému divadlu vdechl nový život a mírně odlišný směr, kudy se do budoucna mělo celé divadlo ubírat.

Kirschnerův vstup do života ovšem nebyl tak strmě stoupající. Počátkem padesátých let byl před ukončením studia mezinárodního práva zatčen a odsouzen za protistátní činnost. Po odpykání trestu byl na vojně zařazen k praporům PTP mezi tzv. Černé barony. Teprve roku 1951 po skončení povinné vojenské služby nastoupil do Divadla Spejbla a Hurvínka, což se také stalo začátkem naplňování jeho osudu.

V období totality si také výtečně vedl a dokázal získat oblibu nejen dětského publika, ke kterému byl repertoár od 70tých let veden přednostně, ale i u prominentů tehdejšího režimu, jakými byli nejdéle sloužící ředitel ČT J. Zelenka, tehdejší ministr kultury J. Klusák a další. Ale "...jeho životním posláním bylo bavit obecenstvo, ropzptýlit šeď oněch čtyřiceti let, vytvářet náladu snesitelnou pro život v totalitě." I přesto, že získal titul zasloužilého umělce a následně i národního, nebyl nikdy oddaným služebníkem režimu jako mnoho jiných.

Vystupoval v televizi, rozhlase, podílel se na několika knížkách, psal odborné články, divadelní scénáře, režíroval hry, ale především byl tím, kdo vdechl svým loutkohorectvím i hlasem nový život oběma loutkám. Přestože se musel snažit plnit jistý počet vydaných desek určených vydavatelskými smlouvami, což se občas mírně podepisovalo na jejich kvalitě, v ostatní své odvedené práci přísně udržoval vysoký nadprůměr. O tom svědčí i tehdejší světový unikát, když se u Supraphonu prodalo čtvrt milionu jeho desek v cizojazyčné versi. O oblibě hovoří i čísla "polistopadová" - v roce jeho úmrtí (1996) získal zlatou a platinovou cenu za prodané nosiče. Byl dokonce jmenován čestným členem amerických loutkářů a zapsal se do světové encyklopedie význačných osobností.


16.3.1927
Praha, Československo
2.7.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloš Kirschner csfd

Praha, jak ji mám rádFrajeri a frajerkyKam dnes večer milý pane...? - Spejbl a HurvínekMarieŠroubkova dobrodružstvíHurvínek vzduchoplavcemZnovu u Spejbla a HurvínkaNa návštěvě u Spejbla a HurvínkaCvoček astronautemPříběhy slavnýchCo dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou vládu)To nejlepší z večerníčkůDějiny kontra SpejblBakalářiHurvínek to zařídíSpejbl na stopěHurvínek a kouzelné muzeumZadáno pro Karla Gotta80 let Divadla Spejbla a HurvínkaVe vedlejší roli Spejbl a HurvínekÚsměvyV Praze bejvávalo blazeChalupa na horách KavčíchPortréty z not - Spejbl a HurvínekSilvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděliNež se mlha zvedneKavárnička dříve narozených30 májů s ČSTHurvínkova kouzelná obrazárnaKulaté písničkyKřeslo pro hostaZ Prahy až do Monte CarlaŠéfredaktor čehokolivSilvestr na přání aneb Čí jsou hory KavčíDobrý večer s WaldemaremSpejblovize


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Kirschner: 11.11. 2023 15:00