Rjúiči Sakamoto (1952 - 2023)


Ryuichi Sakamoto je všestranný talent ze země vycházejícího slunce. Je nejen hudebníkem hrajícím na klávesové nástroje, příležitostným hercem a nahrávacím producentem, ale především výborným hudebním skladatelem, který má na svém kontě kromě jiných ocenění i Oskara za hudbu k filmu THE LAST EMPEROR.

V roce 1992 zkomponoval úvodní hudbu pro zahajovací ceremoniál letních olympijských her Barceloně. Jeho diskografie je stejně tak výborná jako je obsáhlá, skládá své elektronické a ethno symfonie, spolupracuje na svých sólových albech s mnoha světovými muzikanty a stále, po krátkém rozpadu Yelllow Magic Orchestra a jejich opětovném návratu, aktivně koncertuje. V současné době působí střídavě v Tokiu a v New Yorku.

Ryuichi Sakamoto je dvakrát rozvedený, má z každého manželství jednu dceru. Jeho druhá manželka, pianistka a zpěvačka Akiko Yano, působila krátce také jako člen skupiny Yellow Magic Orchestra.


17.1.1952
Tokyo, Japonsko
28.3.2023
Tokyo, Japonsko
Rjúiči Sakamoto csfd

NetvorBeckettSajonara TyranoLove After LoveMinamataAnnyeong, tilano: yeongwonhi, hamkkeParadaisu nekusutoProximaPevnostAny Other NormalZuřivostHaha to kurasebaREVENANT ZmrtvýchvstáníPojezdka k matěriAtarašii kucu o kawanakučaSmrt samurajeŽeny bez mužůHedvábná cestaHoshi ni natta shônenAppleseedTony TakitaniLife Is JourneyFemme FatalePoslední samurajHadí očiLáska prokletáDivoká hraMalý BuddhaBouřlivé výšinyTopâzuPod ochranou nebesPříběh služebniceKřídla HonnêamisePoslední císařKoneko monogatariYMO PropagandaDaidžóbu My FriendVeselé Vánoce, pane LawrenciLiwaiČerné zrcadloFumó čitaiDivoké palmyRyuichi Sakamoto | OpusAgniyoganaTvoje tvář‎Ryuichi Sakamoto: async at the Park Avenue ArmoryBeigun ga mottomo osoreta otoko, sono na wa KamejirôJá jsem jáOriginal Child BombLos RubiosDerridaButoh: Body on the Edge of Crisis


Aktualizace osobnostního profilu Rjúiči Sakamoto: 20.11. 2023 03:44