Daria Nicolodi (1950 - 2020)   † 70 let


Daria Nicolodi se narodila ve Florencii 19 června 1950. Její otec, právník, tragicky zahynul při pádu z koně. Její matka, židovka, vyučovala starověké jazyky se zvláštním zaměřením na Parmenidovu a Sokratovu racionální filosofii. Daria má mladší sestru Flame, která je univerzitní profesorkou muzikologie. Dariu v životě nejvíce ovlivnila její babička z matčiny strany Yvonne Muller Loeb Box, známá klavíristka, mezi jejíž blízké přátele patřil Jean Cocteau. Tato jedinečná žena byla tzv. „bílou čarodějnicí“ a byla to právě ona, kdo Dariu přivedl k zájmu o okultismus. Jejím dědečkem, s nímž se Daria však nikdy nesetkala, neboť zemřel již v roce 1947, byl jeden z nejvýznamnějších hudebníků '900, Alfredo Casella.

Na opravdu plnohodnotný vstup do světa filmu si však musela ještě rok počkat. Umožnila jí to až role zdravotní sestry v protiválečném filmu Francesca Rosiho UOMINI CONTRO [Na generálův rozkaz] (1970) odehrávajícím se v roce 1915. Pak již ji nic nebránilo v plném vstupu do světa divadla: Orlando Furioso (1970), hudební komedie Alleluja Brava Gente (1971), i filmu: TV seriál I NICOTERA (1972) nebo film prezentovaný na 33. filmovém festivalu v Benátkách SALOME (1972). Role Anity ve filmu Elio Petriho LA PROPRIETÁ NON É PIÚ UN FURTO [Vlastnictví není již krádež] (1973) jí přinesla ocenění Targa Mario Gromo za nejlepší ženský herecký výkon. Tento film byl rovněž nominován na cenu Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně.

V roce 1973 Daria porodila první dceru Annu, jejímž otcem byl sochař a scénograf Mario Ceroli. Ten byl Dariiným partnerem v letech 1971-1974. Počátkem roku 1974 se na jednom letišti Daria setkává s italským režisérem Dariem Argentem. Daria byla Dariem ohromena již od té doby, co v roce 1969 viděla jeho první film L'Uccello dalle piume di cristalo [Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru]. V roce 1985 pak v rozhovoru prohlásila: „Mám opravdu ráda hororové filmy a Dario je v tomto velmi dobrý.“ Jejich letištní setkání přineslo v mnoha ohledech spoustu chutného ovoce. Kromě dlouhodobějšího partnerského vztahu mezi herečkou a režisérem, bylo počátkem Dariina vstupu do světa filmového hororu. Daria si zahrála potrhlou novinářku Giannu Brezzi v Argentově trháku PROFONDO ROSSO [Tmavě červená](1975) a stála u zrodu legendy filmové hororové hudby, kapely Goblin, když Dariovi doporučila některé její budoucí členy, aby natočili hudbu k filmu. O své postavě novinářky později řekla, že byla výrazně maskulinní postavy a chování, což byl v Itálii do té doby dosud neviděný charakter. 20. září 1975 se pak Darii a Argentovi narodila dcera Maria Vittoria Rossa, která je jako herečka známější pod jménem Asia Argento.

S Argentem dodnes natočila celkem 7 filmů. Hned ke druhému SUSPIRIA (1977) napsala i scénář, jehož příběh se zakládá na příbězích, které jí vykládala její babička. Původně hlavní roli psala pro sebe, americký distributor však chtěl za hlavní hrdinku Američanku a tak musela ustoupit a spokojit se pouze s postem scénáristky a propůjčením svého hlasu Mater Suspiriarum. SUSPIRIA se stala úvodním snímkem jakési Argentovy trilogie o třech matkách, která pokračuje v roce 1980 filmem INFERNO (v něm už si Daria zahrála před kamerou) a zakončuje ji LA TERZA MADRE [Armáda démonů: Matka slz], kde hraje matku hlavní hrdinky, jíž hraje její a Argentova dcera Asia. K dalším hororům herecko-režisérského dua Nicolodi-Argento pak patří TENEBRE (1982), PHENOMENA (1985), který se dle Darii svým obsahem velmi dotkl problému tělesně postižených a OPERA [Děs v opeře] (1987). Mimo to si zahrála i v hororech SHOCK [Šok] (1977) Maria Bavy, který se natáčel pouhých pět týdnů, mnohdy i 18 hodin denně, LE FOTO DI GIOIA (1987), PAGANINI HORROR (1989), k němuž opět napsala scénář, TV hororu Lamberta Bavy IL GIOKO (1989) a LA SETTA [Sekta] (1991). Posledně jmenovaný by však mohl být zařazen i do již zmiňovaného ranku dua Nicolodi-Argento, neboť Argento byl jedním ze tří scénáristů filmu. Původně měla Daria hrát i roli Anny D'Antoni v hororu MANIAC (1980), nakonec však byla nahrazena Caroline Munro. Mario Bava jí navrhl, aby hrála hermafroditku v jednom z jeho filmů, zemřel však dřív, než ho mohl natočit.


19.6.1950
Firenze, Toscana, Itálie
26.11.2020
Řím, Lazio, Itálie
Daria Nicolodi csfd

Armáda démonů: Matka slzOsamělá kočkaRosa e CorneliaLa parola amore esistePrázdniny s ViolouFine è nota, LaSektaPaganini HorrorSindibád sedmi moříDěs v opeřeLe foto di GioiaMaccheroniPhenomenaTemnotaMinestrone, IlInfernoSuspiriaŠokTmavě červenáVlastnictví není již krádežSalomèNa generálův rozkazIl mostro di FirenzeL'ispettore ColiandroTurno di notteSogni e bisogniVerdiI giochi del diavoloRosaura alle 10Ritratto di donna velataAll the Colors of GialloFantastiCozziConducting Dario Argento's 'Opera'Dario Argento: An Eye for HorrorFear, Panic & CensorshipDario Argento: Il mio cinemaBluvertigo - L'assenzioČerný kocour


Aktualizace osobnostního profilu Daria Nicolodi: 25.4. 2024 19:30