Adrian Lyne 83 let


Už ve svém debutu FOXES (1980) s tehdy osmnáctiletou Jodie Foster prokázal nepochybný talent a výraznou reklamní průpravu, jednalo se o teenagerské drama s vážnějšími motivy. Co se ambicí týče, pak byl snímek JAKUBŮV ŽEBŘÍK, pojednávající o experimentech s halucinogenními látkami v armádě během války ve Vietnamu, zřejmě nejsilnější. Výrazného (co se tržeb týče) úspěchu ale docílil už v příběhu svářečky Alex, která si po nocích přivydělává jako tanečnice v baru. V prostinkém příběhu je jejím snem vzdálená dráha baletky. Snímek FLASHDANCE (1983), který získal Oscara za nejlepší píseň, tak zaujal zejména povedenými tanečními čísly, které vynikají nápaditou choreografií.

Zřejmě vrcholem tvorby Adriana Lynea byl erotický thriller OSUDOVÁ PŘITAŽLIVOST (1987), pohybující se na hranici neonoiru. Za svůj úspěch může děkovat vedle spolehlivého a k rodině neuctivého Michaela Douglase suverénní Glenn Close. Lyne za snímek, kterým se proplétá manželská nevěra a který vyvolal řadu kontroverzních diskusí, získal nominaci na Oscara i na Zlatý glóbus za režii. Film byl navíc distribuován v různých zemích s rozdílným koncem a to podle testovacích projekcí. Jistě i efektně zinscenované násilné a erotické scény dopomohly k tomu, aby se stal jedním z divácky nejúspěšnějších filmů roku. Ostatně nevěra a její devastující následky se pro režiséra stala hojně využívaným tématem.

Téma nevěry se tak nevyhnulo ani dramatu NESLUŠNÝ NÁVRH (1993), který Lyne pojal opět jako dokonale nalinkovaný, čistokrevní kýč s melodramatickou polevou a nápaditými erotickými scénami. Hvězdně obsazený snímek, ve kterém manželský pár ve finanční tísni lehkovážně neodolá nabídky charismatického milionáře, znovu zaznamenal slušný kasovní úspěch. Rozporuplné reakce přinesla i premiéra adaptace slavného románu Vladimíra Nabokova LOLITA (1997), ve kterém infantilní nymfomanka dovede profesora Humberta Humberta na pokraj šílenství.

Mezi erotickým opojením a sžíravými pocity viny se zmítá i Lyneova hrdinka Connie v podání na Oscara nominované Diane Lane v erotickém dramatu NEVĚRNÁ (2002). I ona má harmonické manželství, i ona přesto neodolala dlouho nepoznané vášni utajovaného poměru.


4.3.1941
Peterborough, Cambridgeshire, England, Velká Británie
Adrian Lyne csfd

Deep WaterNevěrnáLolitaNeslušný návrhJakubův žebříkOsudová přitažlivost9 a 1/2 týdneFlashdanceLiščataMichael Sembello - ManiacBack RoadsBecoming IconicHollywood, No Sex Please!Legendy filmové hudbyBandes originales: Maurice Jarre100 Greatest Sexy MomentsOn the Set of LolitaBuilding 'Jacob's Ladder'Bouillon de cultureThe 45th Annual Golden Globe AwardsThe 60th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Adrian Lyne: 3.3. 2024 10:00