Richard Honzovič (1934 - 2005)


Nejznámější československý hlasatel se narodil 17. března 1934 v Praze. Po práci v médiích toužil již od dětství, svou kariéru také zahájil již po maturitě na gymnáziu v roce 1952 v Československém rozhlase, o rok později četl první filmový komentář na Barrandově. V 60. letech působil také jako hlasatel zpráv tehdejší Československé televize, kde však dlouho nezůstal. Tam začínal s Kamilou Moučkovou jako hlasatel Televizních novin a dalších zpravodajských pořadů. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání, později nesměl na obrazovku a z ČST byl propuštěn. Tentýž rok získal Honzovič vyznamenání "Za vynikající práci".

Po celou svou kariéru spolupracoval s filmem, namluvil spoustu komentářů k zahraničním dokumentárním seriálům. Nejraději měl dokumenty o vědě, technice a elektronice, protože právě ty byly jeho velkým koníčkem. Proto tak rád namlouval texty k dokumentům o lodích, letadlech či vrtulnících. Měl rád přírodu, s oblibou komentoval snímky, kde si ji bylo možno prohlédnout nejen zblízka, ale i zevnitř. Jeho velmi dobře známý, seriózní bas záměrně používaly pro pobavení či zmatení i zábavné pořady ČESKÁ SODA nebo televizní reklamy. V soutěži TýTý obsadil dvakrát po sobě v letech 1991 a 1992 třetí místo. Jeho vzorem byl herec Radovan Lukavský. Byl ženatý s Janou Křepinskou, s níž měl dceru a syna.


17.3.1934
Praha, Československo
1.9.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Richard Honzovič csfd

Česká sodaGenerál EliášJára Cimrman ležící, spícíSmrt mouchyLekceZločin v duhovém zálivu5 milionů svědkůKonec velké epochyŠach matČerná dynastieČtvrtníček, Šteindler a VávraČeská sodaZ pohádky do pohádky aneb Kreslené pornohrátkyStoletí českých atentátůZemě sluncem políbenáVysouvání tubusů metra přes VltavuTenkrát v MelbourneTři třetiny elegánaZapadlý vlastenecVasil Bilak - vlastenec internacionalistaStín nociVisací zámek 1982 - 2007SS-3: Atentát na HeydrichaKanadská setkáníSplétání gordického uzluPamiatková starostlivosť v ČSSRKina, kina, kinaOpus pro SmrtihlavaRegata stoletíSúčasnosť a perspektívy jadrovej energetikyPraha Jana KříženeckéhoNádeje Afganistanu


Aktualizace osobnostního profilu Richard Honzovič: 30.10. 2023 11:00