Matthew Holness


Matthew Holness je britský komik, herec, muzikant a mystifikátor. Narodil se okolo roku 1970 v přímořském městě Whistable (Kent, UK). Matt, malý vzrůstem, je většině lidí známý jako Garth Marenghi - autor desítek hororových příběhů.

Po studiích se rozhodl zkusit své komediální nadání a vystupoval například i v Hen & Chicken. Zde narazil na duo Mighty Boosh a zahrál si u nich i roli ředitele zoo Boba Fossila, kterou však pro pozdější rádiovou a TV verzi musel přepustit Rich Fulcherovi. Nadále spolupracoval s Richardem Ayoade a v roce 2000 na sebe poprvé více upozornili svojí hrou Garth Marenghi's Fright Night, která byla nominována i na Perrier award. Na televizních obrazovách se pak objevuje v seriálu BRUISER (2000 - Webb, Mitchell, Ayoade, Gervais, Freeman, ...). V roce 2001 vyhrávají hlavní cenu na Edinburghském Finge Festivalu za hru Garth Marenghi's Netherhead.

V roce 2002 si Holness zahrál roli Simona (IT geek) v KANCLU. Postavu Gartha Marenghi převedla na TV obrazovky v roce 2004 stanice Channel 4. Seriál se jmenoval GARTH MARENGHI'S DARKPLACE, ale přes úspěch u kritiků se nedočkal vysoké sledovanosti a zůstalo tak jen u 6 dílů. Seriál se díky internetové komunitě stal rychle kultovním a nacházel si své fanoušky po pozdější popularitě Mosse (Ayoade) v IT Crowd. Tlak fanoušků vedl Channel 4 k uvedení "lacinější náhrady Darkplace" - mystifikační talkshow MAN TO MAN WITH DEAN LEARNER (2006). Zde se setkáváme i s dalšími z Mattových kreací: folkovým zpěvákem Merriman Weirem a 'Mistrem nadpřirozena' Amir Chananem.

Spolupracoval a zahrál si i v několika rádiových hrách, nejvýrazněji ve třech sériích The Department v letech 2004-2006. Na obrazovky se Holness vrátil v seriálech FREE AGENTS (2009) a FRIDAY NIGHT DINNER (2011). Malou roli si zahrál i ve filmovém debutu Merchanta a Gervaiho CEMETERY JUNCTION (2010) a jejich seriálu LIFE'S TOO SHORT (2011). V roce 2011 představil svůj režisérský debut - krátkometrážní film A GUN FOR GEORGE.

Matthew Holness csfd

2004: The Stupid VersionDodgerThe HauntingBackBad RobotsLife's Too ShortPáteční večeřeFree AgentsMan to Man with Dean LearnerTime TrumpetVzpomínky CasanovyGarth Marenghi: Nemocnice na kraji světaKanclBruiserZbraň pro GeorgeDarkplace IlluminatumHorrificata IlluminataPossumPlayhouse uvádí


Aktualizace osobnostního profilu Matthew Holness: 20.4. 2024 06:17