Jiří Nekvasil 61 let


Jiří Nekvasil absolvoval studium operní režie u Ladislava Štrose na Hudební fakultě AMU (1989). Současně se věnoval studiu činoherní dramaturgii na Divadelní fakultě AMU. V roce 1988 založil spolu s Danielem Dvořákem experimentální operní scénu – Operu Furore.  O dva roky později byli oba pověřeni řízením Komorní opery Praha, kterou nakonec reorganizovali na Operu Mozart. Od roku 1998 působil jako umělecký šéf, dramaturg a režisér ve Státní opeře Praha. V letech 2002–2006 byl šéfem opery Národního divadla v Praze. Od 1. 1. 2010 je ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

K rozhodně nejpozoruhodnějším snímkům patří filmové zpracování děl Bohuslava Martinů – mechanického baletu Podivuhodný let a oper Slzy nože a Hlas lesa. Za filmy Podivuhodný let a Slzy nože získal ocenění na mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha 1999 Zlatým křišťálem a na Festivalu Screening Stage Arts v Bruselu v roce 1999 hlavní cenu Grand Prix.


27.11.1962
Ostrava, Československo
Jiří Nekvasil csfd

ČervenáOpera hokejdosKORO NA miziněČím lidé žijíOrfeo ed EuridiceVečerní shromážděníGustav MahlerKrajan G. M.Martinů a AmerikaE. F. Burian: Bubu z MontparnassuNávrat z exiluAlois Simandl PiňosOperní Mág Václav KašlíkV zemi faraonůVánoční koncert v Obecním doměZblízkaMalíř zneklidňující krásy - Hieronymus BoschZuby mi cvakají v rytmu shimmyJan Klusák - Pátý smyčcový kvartetJan Klusák aneb Co bych chtěl říci o soběAlois HábaJiří StivínLubomír Brabec a hostéHudební vizitkaPod jednou střechou na Žofíně 2002Pod jednou střechou na Žofíně 2001Eva Urbanová - GalakoncertVánoční koncertVánoční koncert se souborem Virtuosi di PragaDaliborOsudDon Giovanni a Plácido DomingoZítra se bude...Bedřich Smetana: TajemstvíGOLEM - extáze expresionismuHlas lesaPodivuhodný letSlzy nožeEvropská turistikaOdysseův návratTečka páteční noci


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Nekvasil: 24.4. 2024 18:48