Anne Wiazemsky (1947 - 2017)


Herečka, spisovatelka, která se v tomto prostředí pohybuje od svých osmnáctých narozenin. To ji slavný francouzský režisér Robert Bresson obsadil do svérázného filmu A CO DÁLE, BALTAZARE (Au hasard Balthazar), kde byla hlavní postavou spolu s oslem. Rok 1966.

Nejproslulejší je revoluční ČÍŇANKA (La Chinoise, 1967), politicko-esejistický kolážovitý pop-artový hraný film, kde vystoupila bok po boku nejslavnějšího herce francouzské Nové vlny Jeana-Pierra Leauda a její zrzavé vlasy, žlutomodré oblečení, v kontrastu s rudou knihou Mao Ce Tunga a intelektuálně agresivními hesly a motivacemi mohla být symbolem Godardovy tehdejší tvorby a odrazem společensko-politcky neupravené doby. V anarchistickém WEEK ENDu (rok 1967) a sloganovitém polodokumentu s Rolling Stones SYMPATHY FOR THE DEVIL (nebo také ONE + ONE, 1970) ovšem dostala jen malé role (stejně jako v následujícím TOUT VA BIEN, 1972).

Nestačila ale jenom Godardovi, další roky hrála například u Italů Pasoliniho (TEORÉMA, 1968, a VEPŘINEC z roku 1969) a Marca Ferreriho (THE SEED OF MAN, '69). Postupně začala mnohem míň hrát, protože začala sama psát. Je autorkou asi deseti knih (poslední z nich, Jeune fille/Holčička je inspirována natáčením prvního Wiazemske filmu, "Baltazara"), ovšem také scenáristických prací, to až v pozdějším věku, v 90. letech. V posledních letech byly některé její texty zfilmovány a sama se jako televizní režisérka objevuje také.


14.5.1947
Berlín, Západní Německo
5.10.2017
Paříž, Île de France, Francie
Anne Wiazemsky csfd

Le testament d'un poète juif assassinéVille étrangèreQui trop embrasse...Elle a passé tant d'heures sous les sunlights...SchůzkaGrenouillesHôpital de Leningrad, L'Même les mômes ont du vague à l'âmeStopa gigantůCouleur chairGrand inquisteur, LeL'Enfant secretGuerres civiles en FrancePassion, LaMon coeur est rougeMystère Frontenac, LeAuslieferung, DieLa Vérité sur l'imaginaire passion d'un inconnuGeorge qui?Le Retour d'AfriqueVlakTout va bienL'inchiestaLotte in ItaliaRaphaël ou le débauchéLe Grand départLe vent d'estVladimir et RosaCapricciModré goloáskySémě člověkaVepřinecLa Bande à BonnotTeorémaWeek-EndČíňankaA co dále, BaltazarePain noir, LeDva ve vlněSois belle et tais-toi !Semaine sanglante, LaAtelier, L'One P.M.Sympathy for the DevilVoicesMécène, LeExamen du petit, L'ObávanýŘíkejte mi ElizabethDanielle Darrieux, une vie de cinémaMag Bodard, un destinAnges 1943, histoire d'un film, LesToutes ces belles promessesLa grande librairieBouillon de culture


Aktualizace osobnostního profilu Anne Wiazemsky: 18.11. 2023 06:26