Chris Kraus 60 let


Nejprve pracoval jako novinář a ilustrátor. V letech 1991 až 1998 studoval režii na berlínské Deutsche Film- und Fernsehakademie. Od roku 1994 pracoval jako dramaturg a scénárista pro režiséry Volkera Schlöndorffa, Rosu von Praunheima, Detleva Bucka a další. Na televizní tvorbě se podílel spoluprací na třináctidílném seriálu MOTZKI a scénářem ke kriminální komedii MARGA ENGEL SCHLÄGT ZURŰCK. V roce 2002 vydal svůj první román SCHERBENTANZ, který byl stejného roku zfilmován. Chris Kraus se ujal režie, a to velmi úspěšně. Film líčí vztah dvou nemocných lidí. Matky - alkoholičky a jejího, na leukémii umírajícího syna. Film byl několikrát vyznamenán.

Následoval VIER MINUTEN, který vyhrál bavorskou Filmovou cenu v roce 2007 ve čtyřech kategoriích. Dá se říci, že Kraus každým dalším filmem zaujal a postoupil o krůček výše. Jeho poslední, již zmiňovaný POLL získal na mezinárodním festivalu v Římě Zvláštní cenu poroty.

Kromě filmové režie se věnuje též operní režii. Zde debutoval roku 2008 jedinou Beethowenovou operou FIDELIO a hudbě se věnuje i nadále. Spolupracuje s madridským Teatro Real, italským Teatro Comunale „Pavarotti", či Teatro Comunale. Jeho posledním filmovým počinem je ve spolupráci s režiséry Tomem Tykwerem, Robertem Thalheimem, Axelem Ranischem dokumentární ROSAKINDER, věnovaný režisérovi a pedagogovi Rosa von Praunheimovi.


4.11.1963
Göttingen, Niedersachsen, Západní Německo
Chris Kraus csfd

15 JahreDie Blumen von gesternPollČtyři minutyScherbentanzBella BlockErlesen


Aktualizace osobnostního profilu Chris Kraus: 4.11. 2023 12:50