Wim Wenders 78 let


Jedna z největších postav světové režie Wim Wenders (vlastním jménem Ernst Wilhelm Wenders) se narodil krátce po skončení 2. světové války 14. srpna 1945 v Düsseldorfu v Německu. Neúspěšně studoval medicínu a filozofii na univerzitě ve Freiburgu, poté se vydal studovat za hranice, konkrétně malířství do Paříže. Tady se poprvé blíže a významněji setkal s americkou kulturou, která ho nepřestane fascinovat během celého jeho profesního a uměleckého života... (Americké kulturní vlivy hrály rozhodující úlohu také v prostředí Wendersova rodného západního Německa, které bylo paralyzované vlastní minulostí a nemělo tedy v tomto smyslu na co kulturně navazovat...) V roce 1967 začal Wenders studovat na Vysoké filmové a televizní škole v Mnichově. Již v průběhu svého studia začal přispívat svými recenzemi do časopisu Filmkritik a listu Süddeutsche Zeitung. Na škole natočil celkem jedenáct krátkých filmů, které byly silně ovlivněny rockovou hudbou a upoutaly pozornost na řadě filmových festivalů. Svůj absolventský celovečerní film LÉTO VE MĚSTĚ (1970) Wenders věnoval skupině The Kinks, anglické rockové formaci založené roku 1963 a v době natočení snímku v Západní Evropě velmi populární.

Svoji celovečerní filmařskou kariéru odstartoval dramatem BRANKÁŘŮV STRACH PŘI PENALTĚ (1972) natočeným na motivy románu svého přítele Petera Handkeho, s kterým bude ještě v budoucnu výrazně spolupracovat. Dalším jeho filmem bylo historické drama ŠARLATOVÉ PÍSMENO (1973). Během 70. let zaujal diváky i kritiky volnou road-movie trilogií ALICE VE MĚSTECH (1974), FALEŠNÝ POHYB (1975) a V BĚHU ČASU (1976), jež získala, stejně jako adaptace kriminálního románu Patricie Highsmithové AMERICKÝ PŘÍTEL (1977), řadu německých filmových ocenění. V Německu režíruje Wenders ještě film BLESKY NAD VODOU (1980).

Roku 1978 odchází Wim Wenders natáčet do Spojených států amerických. Země a kulturní prostředí, které ho vždy tak přitahovalo a v němž prohloubil svůj obdiv k hollywoodským žánrům, bylo však v přímé opozici k jeho nechuti vyprávět „klasický příběh“. Natáčení jeho prvního zaoceánského filmu HAMMETT (1982), smyšleného příběhu ze života spisovatele „drsné detektivní školy“, provázela celá řada problémů - kvůli sporům s producentem Francisem Fordem Coppolou se vleklo celé čtyři roky. Traumatická zkušenost z přerušeného natáčení se odrazila i v souběžně natáčeném Wendersově stěžejním psychologickém snímku STAV VĚCÍ (1982), který zvítězil na festivalu Benátkách. O dva roky později Wenders triumfoval na festivalu v Cannes dramatem PAŘÍŽ, TEXAS (1984), líčícím osudy ztroskotance, jenž se pokouší obnovit zpřetrhané vazby s rodinou. Jeho zájem o cizí kraje se odrazil i v dokumentu TOKYO-GA (1985), věnovaný obdivovanému japonskému tvůrci Jasudžiru Ozuovi, v němž Wenders cestuje po Japonsku a poznává spolu s diváky japonské reálie i metropoli Tokio.

Wim Wenders se tedy po americkém rozčarování vrací do rodného Německa a připravuje svůj vrcholný tvůrčí projekt. Chce vzdát hold stigmaty války rozdělenému městu – Berlínu. Do jeho západní části zasazuje alegorický příběh o andělovi, který se kvůli lásce vzdá nesmrtelnosti a přijme život se vší jeho pomíjivostí i bolestí. Vzniká tak jeho proslulé NEBE NAD BERLÍNEM (1987). Pohled andělů pozorujících všední každodenní život obyvatel Západního Berlína je jakýmsi metafyzickým zastavením či zpomalením času. Tomu odpovídá i poetický styl filmového vypravování, černobílá kamera (Francouz Henri Alekan) a poetizovaný jazyk snímku, na němž spolupracoval se svým přítelem, rakouským básníkem a spisovatelem Peterem Handkem. Asi ne náhodou je tenhle film chápán coby filmová báseň. Na mimořádný úspěch snímku (Wenders za něj obdržel v Cannes cenu za nejlepší režii) se o šest let později pokusil navázat podobně laděným snímkem TAK DALEKO, TAK BLÍZKO! (1993). Koncem osmdesátých let natočil Wenders ještě celovečerní dokument POZNÁMKY K ŠATŮM A MĚSTŮM (1989).


14.8.1945
Düsseldorf, Severní Porýní-Vestfálsko, Německo
Wim Wenders csfd

Dokonalé dnyKrásné dny v AranjuezMundo Invisível8Přestřelka v PalermuNechoď klepat na dveřeZemě hojnostiDalších deset minutMěsto andělůLinie násilíDie Gebrüder SkladanowskyZa mrakyLisabonský příběhTak daleko, tak blízko!Až na konec světaNebe nad BerlínemStav věcíAmerický přítelV běhu časuAlice ve městechŠarlatové písmenoStrach brankáře při penaltěLéto ve městěPapež František: Muž, který drží slovoKathedralen der KulturSůl ZeměPinaNeviditelníBluesThe Soul of a ManViel passiert - Der BAP-FilmBuena Vista Social ClubWillie Nelson at the TeatroAufzeichnungen zu Kleidern und StädtenTokyo-GAChambre 666Blesky nad vodouU2 - The Ground Beneath Her FeetIf Buildings Could TalkArisha, medvěd a kamenný prstenAlabama: 2000 Light Years From HomePolizeifilmSilver CitySame Player Shoots AgainSchauplätzeAž na dnoVše bude v pořádkuChacun son cinémaThe Million Dollar Hotel


Aktualizace osobnostního profilu Wim Wenders: 3.11. 2023 06:37