Phil Alden Robinson 74 let


Režisér a scénárista Phil Alden Robinson se narodil 1. března 1950 na Long Beach v New Yorku. Vystudoval Union College v newyorském Schenectady s bakalářským titulem a roku 1966 obdržel čestný titul Doctorate of Letters.

Skutečný režijní průlom pro něj ovšem znamenal až snímek HŘIŠTĚ SNŮ (Field of Dreams, 1989), pojednávající o muži, který se rozhodl svému baseballovému snu vyjít vstříc stůj co stůj. V hlavních rolích se představili Kevin Costner a James Earl Jones. Film vyhrál mnoho ocenění v čele s prestižními cenami Writers Guild of America Award, Directors Guild of America Award a třemi Academy Awards. Čtenáři amerického časopisu Premiere byl zároveň zvolen nejlepším filmem roku 1989.

Následovala akční krimi SLÍDILOVÉ (Sneakers, 1992) s Robertem Redfordem v hlavní roli, za níž si vysloužil nominaci na cenu Edgar Award akademie Mystery Writers of America. Po tomto úspěchu se Robinson rozhodl pro tvůrčí pauzu, aby se pak o osm let později vrátil na obrazovky s TV filmem PÍSEŇ SVOBODY (Freedom Song, 2000), jenž mu vysloužil dvě nominace na ceny Emmy, tři nominace na NAACP Image Awards a několik dalších cen. V příběhu o boji za lidská práva ve fiktivním americkém městě 60. letech 20. století zazářil černošský herec Danny Glover.

To už ale přichází rok 2001 a účast na seriálu televize HBO BRATRSTVO NEOHROŽENÝCH (Band of Brothers), která mu (stejně jako dalším osmi režisérům, jež se na sérii podíleli) konečně vynesla cenu Emmy za nejlepší režii. Zatím posledním celovečerním filmem, jehož jsme se od Robinsona mohli dočkat, byl politický thriller NEJHORŠÍ OBAVY (The Sum of All Fears, 2002) na námět románu Toma Clancyho (který se také spolupodílel na scénáři). Do hlavních rolí byly obsazeny hollywoodské hvězdy v čele s Morganem Freemanem a Benem Affleckem.


1.3.1950
Long Beach, Long Island, New York, USA
Phil Alden Robinson csfd

The Angriest Man in BrooklynNejhorší obavyPíseň svobodySlídilovéHřiště snůIn the MoodDobrá manželkaBratrstvo neohroženýchGeorge Burns Comedy WeekVinylová láskaCela smrtiMůj táta je duchNeúprosnýJsem žena nebo mužKočičí zlatoDobrý bojTinselAnd the Oscar Goes To...Jak se točil seriál Bratrstvo neohrožených


Aktualizace osobnostního profilu Phil Alden Robinson: 21.4. 2024 14:44