Steven Zaillian 71 let


Steven Zaillian, celým jménem Steven Ernest Bernard Zaillian, je americký scenárista a režisér. Narodil se Jimu Zaillianovi, který pracoval jako rozhlasový zpravodaj a jeho manželce Vině Zaillian. Jeho otec zemřel 2. prosince 1978, když bylo Stevenovi 28 let. Je z poloviny arménského původu. Navštěvoval prestižní státní uviverzitu v Sonomě, která se nachází asi sto kilometrů na sever od San Francisca. Promoval na Státní univerzitě v San Franciscu.

O tři roky později, v roce 1993, si dokonce zkusil režii, a to u dramatu Nevinné tahy, který pojednává o začátcích šachisty Joshe Waitzkina. Film se také dočkal úspěchu, opět především u kritků. V tom stejném roce ale ještě stihl sepsat scénář k nadějnému válečnému filmu režiséra Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Film překonal veškerá očekávání a podle většiny filmových fanoušků se právoplatně řadí mezi nejlepší filmy všech dob. Film si vysloužil neuvěřitelných dvanáct nominací na cenu Akademie a z toho sedm zlatých sošek proměnil. Pro Oscara si přišel i Steven Zaillian za nejlepší adaptovaný scénář. Za tento skvělý scénář získal i mnoho dalších ocenění včeně Zlatého Glóba a ceny BAFTA. Nabídky se dále hrnuly, ale Stevenovi se jaksi přestalo dařit.

Očekávané filmy jako Jackova ukolébavka, Jasné nebezpečí, Žaloba (zde se opět posadil do režisérského křesla) či Hannibal totiž zklamaly nejen kritiky, ale i filmové fanoušky. A tak musel Steven přijít s comebackem. Ten se mu povedl rok po nepovedém pokračování Mlčení jehňátek. Přijal totiž nabídku od velmi uznávaného režiséra Martina Scorseseho, aby napsal scénář k jeho nové „gangsterce“ s Leonardem DiCapriem a Danielem Day-Lewisem v hlavních rolích. Hvězdně obsazený film Gangy New Yorku se možná nestal až takovým hitem, jak se očekávalo, ale většině kritikům se film zalíbil. Každopádně snad každý ocenil skvělý (i když podle nějakých lidí moc dlouhý) scénář Stevena Zailliana, který po 9 letech opět dostal nominaci na věhlasnou cenu Akademie.

O tři roky později napsal scénář k thrilleru Tlumočnice se Seanem Pennem a Nicole Kidman v hlavních rolích. Film se nedočkal až tak velkého úspěchu, Zaillianův scénář je ale právoplatně chválen. O rok později, v roce 2006, si opět zkusil režii remaku klasického filmu Všichni královi muži. Hvězdně obsazený film, od kterého se očekávalo mnoho, ale zklamal, a tak Steven s režií na nějakou dobu skončil. O rok později ale opět přišel velký úspěch s velmi chváleným Americkým gangsterem. Zaillian napsal scénář naprosto skvěle, a proto soustu filmových fanoušků nemile překvapila jeho absence na Oscarech.


30.1.1953
Fresno, California, USA
Steven Zaillian csfd

IrčanEXODUS: Bohové a královéMoneyballMuži, kteří nenávidí ženyAmerický gangsterVšichni královi mužiTlumočniceGangy New YorkuHannibalŽalobaJasné nebezpečíJackova ukolébavkaNevinné tahySchindlerův seznamČas probuzeníDravec a feťákRipleyJedna nocDeep WaterKdo mi jde po krkuRudá volavkaBelow the BeltStarhopsBourákKrálovství pavouků69. Emmy AwardsOn StoryHollywoodská setkání1994 MTV Movie AwardsThe 66th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Steven Zaillian: 19.11. 2023 15:11