Francis Girod (1944 - 2006)


Slavný francouzský režisér Francis Girod, celým jménem Francis Yvon Girod, se narodil ve starobylém městečku Semblancay nedaleko od Tours. Svůj talent začal uplatňovat v polovině šedesátých let původně jako novinář, ale byl okouzlen především světem filmu a televize a brzy začal spolupracovat s těmito médii. Již ve druhé polovině 60. let začal tvořit televizní seriály, prosadil se také jako scénárista a příležitostně i herec. Filmovému řemeslu se mezitím učil u renomovaných tvůrců jako byli Roger Vadim nebo Jean-Pierre Mocky.

Michel Piccoli byl pak hvězdou i dalšího Girodova filmu, DIVOŠSTVÍ (L'état sauvage, 1978), který se obracel k ožehavé problematice rasismu v postkoloniální Africe. Naopak Romy Schneider byla hlavní hvězdou následujícího filmu BANKÉŘKA (La banquiere, 1980), který byl příběhem emancipované podnikatelky ve Francii dvacátých let. Po předchozím filmu RENÉ KACHNA (René la canne, 1977) se pak Girod vrátil ke spolupráci s Gérardem Depardieu v dramatu VELKÝ BRATR (Le grand frère, 1982), který znovu částečně reflektoval dění v Africe. Naopak, k politickému pozadí Girod zaměřil znovu pozornost filmem V DOBRÉM ROZMARU (Le bon plaisir, 1984) s Catherine Deneuve v hlavní roli. Z další Girodovy tvorby pak stojí za zmínku film L'ENFANCE DE L'ART (1988), který sice nebyl ozdoben slavnými jmény, ale režisérovi vynesl nominaci na Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Dekádu devadesátých let zahájil Girod životopisným portrétem vraha z 19. století LACENAIRE (1990), v němž hlavní roli ztvárnil Daniel Auteuil; také ke spolupráci s ním se Girod později vrátil, a sice psychologickým kriminálním thrillerem SMRT BĚHEM LÉČBY (Passage à l'acte, 1996). V této době se Girod s dalšími režiséry podílel také na dvou povídkových filmech. Vody tradiční filmařiny pak rozvířil titulem ŠPATNÉ ZPŮSOBY (Mauvais genre, 2001), který je sice těžko stravitelný jako kriminální příběh, ale díky nastíněné problematice sexuálních menšin byl s úspěchem uveden na několika gay a lesbických filmových festivalech. Svůj poslední film, UN AMI PARFAIT (2006), natočil podle stejnojmenné knihy švýcarského spisovatele Martina Sutera; z literárních předloh ostatně Girod vycházel i u většiny svých předchozích filmů.

Po roce 2000 se Girod několika tituly vrátil k práci pro televizi. Na podzim 2006 natáčel pro francouzskou televizní stanici film NOTABLE DONC COUTABLE (2007), v průběhu prací ale náhle zemřel na infarkt v Bordeaux, kde se snímaly exteriérové scény. Film pak za něj dokončil Dominique Baron. Girod ve svých filmech kladl důraz na kvalitní hudební doprovod, pro jeho první filmy komponoval slavný Ennio Morricone, později byl jeho dlouholetým spolupracovníkem Laurent Petitgirard. Soundtracky z Girodových filmů vyšly v roce 2006 na CD. Stejně tak si Girod vytvářel stálý tým spolupracovníků i v dalších oborech, což se týká především scénáristů (G. Conchon, M. Grisolia, později pak P. Cougrand). Většina Girodových filmů byla nominována v různých soutěžích, především v klání o francouzského Cézara, některé byly i oceněny, Girod sám ale nikdy žádnou filmovou trofej nezískal.


9.10.1944
Semblançay, Francie
19.11.2006
Bordeaux, Gironde, Francie
Francis Girod csfd

Notable donc coupableDokonalý přítelL'oncle de RussieLe pays des enfants perdusMauvais genresTerminalePassage à l'acteDélit mineurLacenaireL'Enfance de l'artSestup do pekelRozmarVelký bratrBankéřkaL'État sauvageRené la canneĎábelská trojiceLa Fin des CharlotsMon premier film: Claude ChabrolLumière & spol.Zimní vítr z jihuCalino ManeigeLežL.627ZanzibarLes IdiotsSaxoMůj švagr zabil mou sestruHra s ohněmSept morts sur ordonnanceErica MinorL'Italien des rosesLéa l'hiverLe Voleur de crimesModré goloáskyPierre a PaulLes idolesL'HorizonStudený potMémoires du cinéma francais, de la libération à nos joursHumbert Balsan, producteur rebelleIch über mich - Dokumentation über Romy SchneiderCamille


Aktualizace osobnostního profilu Francis Girod: 10.3. 2024 12:30