Lung-Wei Wang 74 let


Je velice obtížné dohledat cokoli o tomto tajemném „padouchovi“ studia Shaw Brothers. Bylo by hezké domnívat se, že Wang Lung Wei byl infiltrován k hongkongskému filmu nějakou mocnou triádou, ale obávám se, že skutečnost je o hodně prostší.Ve skiutečnosti se narodil v krásném přímořském městě Quingdao(pochází odtamtud velmi dobré pivo a taky Johnny...). Nebyl ze zrovna malé rodiny, měl dvě mladší sestry a tři mladší bratry, což je asi nejlepší průprava pro život plný boje. Už v devatenácti letech se oženil a o rok později byl otcem. A neživil se bojovým uměním, které měl jen jako koníčka od nějakých svých patnácti let.Žádná triáda ho nezaměstnávala. Johnny se živil jako kytarista v nočním klubu a kromě rodiny si užíval japonských akčních filmů a bondovek. Jeho bojový styl skutečně nevypadá jako nádherný tanec ostatních filmových hrdinů.

Wang neměl obličej milovníka, ani hrdiny. Neslušela mu bílá, a pokud se mu vůbec objevil úsměv na tváři, byl to vždycky spíš úšklebek. Chang Cheh si uvědomil, že najít vynikajícího padoucha je jako najít poklad. Našel poklad a začal zhusta využívat jeho potenciál.Ve všech následujících filmech si Wang zahrál. FIVE SHAOLIN MASTERS (1974), MARCO POLO (1975), SHAOLIN TEMPLE (1976) a THE SHAOLIN AVENGERS (1976), to byla neuvěřitelná série a pro začínajícího herce katapult ke slávě.Wang Lung Wei se hned od počátku nezastavil. Ročně natočil alespoň pět filmů.

V roce 1979 dokonce jako herec figuroval v deseti snímcích. Většina z nich se proslavila a jen málo zapadlo. Wang se vezl na vlně popularity, i když se stigmatem zloducha.Samozřejmě spolupracoval s klanem Lau. OstatněLau Kar Leung pracoval s Changem jako akční choreograf a vynikajícího herce si nemohl nevšimnout. Obsadil ho do všech svých slavných filmů, jako např.MY YOUNG AUNTIE(1981)CAT VS. RAT (1982)LADY IS THE BOSS(1983) nebo THE EIGHT DIAGRAM POLE FIGHTER (1983).

To byl velmi dobrý tah, protože i přítomnost Wanga zaručovala kasovní úspěch. Díky svému kamennému obličeji, tvrdému způsobu boje a skutečně chlapské vizáži se stal Wang ikonou.Jeho zloduši byli podlí, ale ne tak vychytralí, jako zloduši Fung Hak Ona. Byl boss anebo pravá ruka místního bosse. Nedokázal vypadat komicky jako Lee Hoi San a neměl v sobě potenciál dobra jako Yen Shi Kwan. A doba mu přála.Od konce osmdesátých let totiž klasická schémata kung fu filmů přestávala táhnout a na jejich místo nastoupily triad a akční snímky s kriminálními zápletkami. Pokud někdo mohl plně těžit z těchto témat, byl to právě Wang.THIS MAN IS DANGEROUS (1985)první film, který Wang režíroval, byla akční krimi, ve které hrál hlavní roli Chin Siu Ho. Nedá se říct, že by šlo o obrovský kasovní trhák, ale Wang se v tomto žánru bezpochyby našel.Ještě v témže roce natočil další ze série triad filmů, HONG KONG GODFATHER a pokračoval překvapivě romantickou komedií THE GIRL WITH THE DIAMOND SLIPPERs Maggie Cheung v hlavní roli.


14.7.1949
Čína
Lung-Wei Wang csfd

Millennium DragonGu huo nu zhi jue zhan jiang huGu huo zai: Ren zai jiang huThe Shaolin Kids in Hong KongZhi zun sa liu ji zhi: Tou tian huan riZou lao wei longDu wang zhi zunAndělská sílaBo jiao cha laoDi yi jianTygří klecProjekt A 2Milionářský expresShuang long tu zhuYuen chun hap yu wai see leeDa Niu Yue hua bu feng yunJian dong xiao xiongMo deng xian lu qi yuanXiao nian Su Qi ErDa xiao bu liangEight Diagram Pole FighterNan dou guan san dou bei shao yeDa lui toiLiang shang jun ziMa touShaolin and Wu TangThe Lady AssassinČerná magie: Boxerovo znameníLie mo zheSan ging daai hapThe Fake Ghost CatchersXiao zi you zhongCheung booiLion vs. LionThe Martial ClubThe Sword Stained with Royal BloodE yeGigant ShaolinuGuangdong shi hu xing yi wu xiHeaven and Hell GateKlan bílého lotosuNávrat do 36. komnaty ShaolinuRendezvous with DeathTwo on the RoadJin bei tongKong que wang chaoQi shaRošťák HeSheng si douUčitel Kung FuYuan yue wan daoCan queNepřemožitelný shaolinPět zbraníShe diao ying xiong chuan xu jiVýkřik žlutého orlaXue fu rongChrabrý lučištníkJue bu di touPai yu lao hu


Aktualizace osobnostního profilu Lung-Wei Wang: 30.10. 2023 08:31