Sally Potter 74 let


Sally Potter patří k té vzácné hrstce filmových režisérů, která dokázala vytvořit komerčně úspěšné velkofilmy i experimentální projekty. Kromě filmování se Sally aktivně věnuje i tanci, taneční choreografii a skládání hudby. Všechny tyto elementy lze vysledovat i v jejích filmech, které i přes vzájemnou odlišnost konfrontují podobná témata; umělecké představení jako takové, genderovou problematiku, žánrové přesahy a především výrazné formální, non-verbální prostředky (muzikálnost, pohyb).

Její kariéra ovšem nabrala opačného směru s koncem dekády, když vpustila do světa další krátký film THRILLER (1979). 16 mm autorské dílko, které si Sally sama produkovala, napsala, zrežírovala a sestříhala, se setkalo s nečekaným ohlasem na filmových festivalech a získalo si kultovní status. Tento úspěch lze přičítat ojedinělému genderovému převratu, kterého se hrdinka filmu dopouští, což soudobá feministická filmová kritika velmi ocenila.

Příležitost na sebe nenechala dlouho čekat a brzy se již Sally pustila do natáčení svého prvního celovečeráku THE GOLD DIGGERS (1983). Filmový štáb byl tvořen pouze ženami v čele s s hvězdnou Julie Christie, představitelkou tzv. ikonické krásky. Přijetí filmu u diváků již bohužel nebylo tak vřelé a Sally se po tomto neúspěchu na několik let opět stáhla z velkého filmového průmyslu. V mezičasí a ve snaze najít opět ztracenou múzu stihla ještě dokončit krátký film LONDON STORY (1980) a vyzkoušet si televizní a dokumentární tvorbu; CHANNEL4: FEARS, LAUGHTER AND RAGE (1986) I AM AN OX, I AM AN HORSE, I AM A MAN, I AM A WOMAN (1990).

Odvážila se naplno vrátit až začátkem 90. let, ale zato s velkou slávou. Tentokrát již nechtěla nechat nic náhodě a na svém nejúspěšnějším snímku ORLANDO (1992) pracovala celých 8 let. Tento mnoha cenami ověnčený velkofilm, inspirovaný poslední novelou britské modernistické a feministické spisovatelky Virginie Woolfové, dokazuje Sallyinu schopnost experimentovat napříč žánry a uměleckými formami, ale i balancovat na pokraji mainstreamu bez výraznějšího zakopnutí.


19.9.1949
Londýn, England, Velká Británie
Sally Potter csfd

Neprožité životyVečírekGinger a RosaRageAnoMuž, který plakalThe Tango LessonOrlandoThe Gold DiggersI Am an Ox, I Am a Horse, I Am a Man, I Am a WomanTears, Laughter, Fear and Rage: RageTears, Laughter, Fear and Rage: TearsPodívej se na měLondon StoryThrillerWomen Making Films: A New Road Movie Through CinemaMegyn Kelly TodayLe Cercle du cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Sally Potter: 21.3. 2024 09:16