Jan Saudek 88 let


Český světově uznávaný fotograf Jan Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze. V tento den se bankovnímu úředníkovi Gustavovi a jeho ženě v Praze narodila dvojčata Jan a Karel.

Saudek studoval grafickou školu v Praze a od roku 1950 pracoval jako produkční fotograf v tiskárnách a poté začal kreslit a když dostal svůj první fotoaparát Kodak, tak i fotografovat. V letech 1954 až 1956 absolvoval povinnou vojenskou službu. Roku 1958 se oženil s Marií a měl s ní dvě děti Samuela a Davida. Na konci 60. let odletěl do Ameriky, kde se seznámil s Hughem Edwardem, šéfem oddělení fotografie v Institutu umění v Chicagu. Jeho první vlastní výstava se uskutečnila v University of Indiana v Bloomingtonu. Roku 1970 se se svou ženou Marií rozvedl.

Téhož roku získal francouzský umělecký Řád umění a literatury. Francouzský režisér Jerome de Missolz o něm natočil film Jan Saudek – český fotograf. Nejčastějším předmětem jeho fotografií je žena, ženské tělo a motivy vztahu ženy a muže. V počátcích své tvorby se zabýval také tematikou dětství a vztahu mezi dospělými a dětmi. Od roku 1977 své fotografie koloruje. Je dobře znám i ve světě a získal řadu ocenění, mimo jiné se stal rytířem Řádu čestné legie.

V jeho životě má důležité místo jeho dlouholetá přítelkyně a zároveň manažerka Sára Saudková, která sice přijala jeho jméno, i když nebyli oddáni. Jan Saudek není pouze fotograf, ale i malíř, jeho malby jsou většinou inspirovány jeho fotografiemi.


13.5.1935
Praha, Československo
Jan Saudek csfd

FotografKanárská spojkaFenomén Dukla13. komnataFilm o filmu FotografRodinné stříbroCo se kýče týčeJan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednuPříběhy slavnýchS důvěrou a láskouTereza Podařilová, jeden rok s primabalerinouPraha inspirativní...21 pohledů na Prahu 21. stoletíBratři SaudkovéJan Saudek a Arnošt Goldflam o fotografii a kolem...... a boh stvoril ženuChaplin fotografie alebo Jan SaudekGEN - Galerie elity národaJan Saudek - Prague printemps 1990Příběh československé fotografie II.Moravská HellasTěžkej Pokondr: Kníra mámPetra ShowX TalkXaver LiveBlízká setkáníMoje místaRuda Lejt NajtČeský Slavík Mattoni 201460 pečetíKdopak by se Čecha bál7 pádů Honzy DědkaAdela showKarneval na BarrandověTalkshow Jana SaudkaZázraky přírodyCafé XIntimní zpověďTOP STAR magazínŽitoReportéři ČTUvolněte se, prosímDvojhlasBarvy životaKrásný ztrátyVěštírnaBanánové rybičkyKotelNikdo není dokonalý


Aktualizace osobnostního profilu Jan Saudek: 15.11. 2023 13:19