Jon Hamm 53 let


Jon Hamm se narodil 10. března 1971 v St. Louis v Missouri jako Jonathan Daniel Hamm. Po rozvodu svých rodičů žil s matkou, která ale zemřela, když bylo Jonovi pouhých 10 let. Přestěhoval se k otci, který zemřel o deset let později. Herectví se Jon Hamm věnoval již na střední škole v St. Louis, ale zprvu ho bral jen jako zábavu a uvažoval o praktičtějším budoucím povolání. V roce 1993 promoval na University of Missouri.

V roce 2007 získal Jon Hamm roli Dona Drapera v retro seriálu MAD MEN, který se stal zlomem v jeho kariéře. Tento kritiky i diváky ceněný seriál je situovaný do New Yorku na počátku 60. let a popisuje fungování reklamní agentury, ale také nabízí pohled na tehdejší americkou společnost. Charismatický herec za svůj výkon získal v roce 2008 Zlatý globus v kategorii nejlepší herec a nominace sbíral i v dalších letech. Hamm byl též nominován na cenu Emmy za roli v seriálu 30 ROCK.

Rok 2010 byl pro Jona Hamma více než úspěšný. Ve filmu KVÍLENÍ si zahrál právníka, který zastupuje básníka Allena Ginsberga obžalovaného z obscénnosti jeho básně Kvílení. Film byl uveden na festivalech v Sundance, Berlíně i Karlových Varech. Ve druhém celovečerním snímku Bena Afflecka MĚSTO ztvárnil agenta FBI. MĚSTO bylo hitem loňského podzimu a je zřejmě aspirantem na pár oskarových nominací. Hamm v loňském roce také dvakrát moderoval populární americkou show Saturday Night Live.

Jon Hamm nezaujal Ameriku pouze hereckým kvalitami, o čemž svědčí řada ocenění v anketách o nejpřitažlivější muže světa. Sympatie si získal též pro Hollywood netypicky dlouholetým vztahem s herečkou Jennifer Westfeldt (spoluautorka a představitelka hlavní role filmu LÍBAT JESSICU STEINOVOU).


10.3.1971
Saint Louis, Missouri, USA
Jon Hamm csfd

Mean GirlsTransformers JednaMaggie Moore(s)Metalocalypse: Army of the DoomstarConfess, FletchCorner OfficeOff SeasonTop Gun: MaverickŽádné prudké pohybyNezdolná Kimmy Schmidt: Kimmy versus reverendRomance po irskuLucy in the SkyRichard JewellThe Jesus RollsV kapradí: FilmZprávaBeirutMáš ji!NostalgieZlý časy v El RoyaleAardvarkBaby DriverMarjorie PrimeTour de dopingNaprosto dokonaléŠpióni odvedleMimoniSedm dní v pekleMilionový nadhazovačBez minulostiFuturologický kongresSucker PunchSvobodní se závazkyŽeny soběA-Team: Poslední miseKvíleníMěstoShrek: Zvonec a konecSingle ManStolenDen, kdy se zastavila ZeměDesateroIra & AbbyÚdolí stínůEarly Bird SpecialLíbat Jessicu SteinovouVesmírní kovbojovéFargoDobrá znameníGrimsburg


Aktualizace osobnostního profilu Jon Hamm: 10.12. 2023 23:01