Jana Nováková (1948 - 1968)


Filmová kariéra této dnes již polozapomenuté herečky skončila mnohem dříve než si sama tehdy velice mladá slečna představovala. Její sny stát se profesionální herečkou a psát dobré verše, v nichž by mohla mnoha lidem dát trochu radosti a optimismu, se rozplynuly velice předčasně za hranicemi tehdejší Československé socialistické republiky.

V roce 1966 přichází její velká role ale zároveň první a bohužel i poslední ve filmové parodii FANTOM Z MORRISVILLU. Na konkurze k filmu se sešlo tehdy přibližně 400 děvčat a vybíralo se na dvě role, na hlavní roli Mabel a potom na dvě sekretářky. Sítem výběru velice brzy propadlo takové množství děvčat až jich zbylo pouze pět, kromě Jany Novákové ještě Olga Schoberová, Jitka Zelenohorská, Jana Drbohlavová a Zuzana Buriánová. Výběr se nakonec v posledním kole ustálil na Janě. Následovala schůzka s režisérem Zemanem, které se zúčastnil i scenárista W.Matuška a dolaďovaly se představy a rozebíral scénář.

Na roli Mabel se důkladně připravovala, ve filmu měla poměrně mnoho dialogů a společně s paní Fialovou i zpívaly. Ve skutečnosti ale za ně zpívaly profesionální zpěvačky. Učila se po svém, málokdy dovedla dělat jenom to, co jí kdo řekl. Sehnala si i anglickou literaturu, aby zjistila jak tehdy vypadali a jak se chovali lidé ve dvacátých letech dvacátého století, protože postava Mabel je Angličanka a pochází z vyšší společnosti. Roli nakonec zahrála výborně i díky své houževnatosti, zvídavosti a touze po sebeuplatnění v dané oblasti.

Vlasta Fabianová ji v témže roce natáčení filmu podněcovala aby absolvovala pohovor na DAMU, ale propásla konzultační hodiny. Na přípravu měla málo času a navíc by tehdy asi jen stěží získala nutné povolení od ředitelství dvanáctiletky. A tak se ho chtěla zúčastnit za rok za dva až dokončí dvanáctiletku, což tenkrát byla obdoba dnešního gymnázia. To zpoždění bylo dáno tím, že dva roky navštěvovala zdravotní školu, původně se z ní totiž měla stát lékařka. Rok 1966 pro ni znamenal nejvíce filmových rolí, mj. hrála i ve filmech MARTIN A DEVĚT BLÁZNŮ, objevila se v muzikálu DÁMA NA KOLEJÍCH režiséra Ladislava Rychmana či v koprodukčním snímku SKI FEVER. Jednalo se ale o epizodní role.


25.9.1948
Praha, Československo
3.12.1968
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Jana Nováková csfd

Bengelchen liebt kreuz und querEiner fehlt beim KurkonzertNebeští jezdciTa naše písnička českáDáma na kolejíchFantom MorrisvilluMartin a devět bláznůO slavnosti a hostechSki FeverDem Täter auf der Spur


Aktualizace osobnostního profilu Jana Nováková: 18.11. 2023 01:45