Irina Demick (1936 - 2004)


Francouzská herečka Irina Demick dosáhla velkých rolí díky svému poměru se slavným producentem Darrylem F. Zanuckem, a i když se objevila v několika mezinárodně úspěšných filmech, nečekala ji nijak oslnivá kariéra. Narodila se ve městě Pommeuse nedaleko Paříže, její pravé jméno Irina Dziemiach odkazuje na slovanský původ, podle některých zdrojů pocházela z polské židovské rodiny. V polovině padesátých let odešla do Paříže, kde začala pracovat jako modelka a k první filmové roli podružného významu se dostala v rámci komedie RUSOVLASÁ JULIE (Julie la rousse, 1959).

K Zanuckově cti nutno přičíst, že se opravdu snažil, Irina Demick však nijak velké popularity nedosáhla, přesto se do konce šedesátých let objevila ještě v několika filmech natočených v různých zemích, objevila se například v dodnes populární komedii BÁJEČNÍ MUŽI NA LÉTAJÍCÍCH STROJÍCH (Those Magnificent Men In Their Flying Machines, 1965), kuriozitou je horor ŽENUŠKY (Die Weibchen, 1970), který v Německu v mezinárodním obsazení natočil český režisér Zbyněk Brynych. Známější jsou ale Irininy role z britské komedie MNOHO OPATRNOSTI PRO NIC (Prudence and the Pill, 1968) nebo slavné francouzské gangsterky SICILSKÝ KLAN (Le clan des Siciliens, 1969).

Zájem o Irinu Demick opadl již koncem šedesátých let a před kamerou stála naposledy v roce 1972. Opět k Zanuckově cti je nutno dodat, že se o své bývalé milenky vždy postaral a týkalo se to i Iriny Demick. Usadila se ve Spojených státech, kde dalších třicet let žila v soukromí jako zapomenutá evropská hvězda. Zemřela v Indianopolis 8. října 2004 krátce před svými 68. narozeninami.


16.10.1936
Pommeuse, Francie
8.10.2004
Indianapolis, Indiana, USA
Irina Demick csfd

Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europeaRagazza tutta nuda assassinata nel parcoFrancisco Goya - Kronika lásky a osaměníDie WeibchenQuella chiara notte d'ottobreL'arcangeloSicilský klanUštvaný válkouMnoho opatrnosti pro nicTiffany memorandumGrieche sucht GriechinBáječní muži na létajících strojíchLa Métamorphose des cloportesUp from the BeachPán ze společnostiThe VisitOSS 117 se déchaîneNejdelší denJulie la rousseHistorie vs. Hollywood


Aktualizace osobnostního profilu Irina Demick: 12.4. 2024 22:01