Jevgenija Žigulenko (1920 - 1994)


Narodila se do dělnické rodiny. Po střední škole železniční nastoupila na letecký Institut stavby vzducholodí, nicméně létat – a to na letadlech – se naučila ve svém volném čase v aeroklubu.

Po válce sloužila v armádě ještě deset let jako navigátorka na Dálném východě, později po odchodu do zálohy žila u Černého moře. Pracovala v odborech a jako kulturní pracovnice. Na začátku 70. let se stěhuje ze Soči do Moskvy, kde se mj. hlásí ke studiu režie na VGIK. Její absolventskou prací byl krátkometrážní film věnovaný dávným bojovým družkách Odni sutki iz tysjači sta, příběh jejich prvního bojového letu, na který navázala už celovečerní Letkou čarodějek. V obou filmech čerpala z vlastních zkušeností.

I další prací pak byl válečný snímek a stejně jako Letka byl film Bez práva na porážku opět inspirován událostmi z období Velké vlastenecké války na Krymu. Svoji kariéru v kinematografii nicméně Jevgenija Žigulenko zahájila v poměrně pokročilém věku, a tak byl tento její druhý film zároveň její poslední prací. Válečná hrdinka dožila svůj život v Moskvě, kde zemřela ve věku 73 let.


1.12.1920
Krasnodar, Rusko
27.2.1994
Moskva, Rusko
Jevgenija Žigulenko csfd

Bez práva na porážkuLetka čarodějek


Aktualizace osobnostního profilu Jevgenija Žigulenko: 3.5. 2024 18:19