Jamie Uys (1921 - 1996)   † 74 let


Vlastním jménem Jacobus Johannes Uys byl jihoafrický režisér, scenárista, producent a herec. Původně pracoval jako učitel matematiky ve svém rodném městě Boksburgu. Později se oženil se svojí kolegyní a přestěhoval se do Palala River, kde se věnoval farmaření a rovněž vykonával funkci místního smírčího soudce.

Celosvětový úspěch ovšem Jamie sklidil v roce 1980 za režii bláznivé komedie BOHOVÉ MUSEJÍ BÝT ŠÍLENÍ, kde titulní roli ztvárnil neherec – domorodý křovácký lovec N!xau. I tento projekt byl bohatý na záběry zvířat a přírody, avšak disponoval i skvělým humorem a nevšedním příběhem afrického domorodce, jenž se snaží vrátit Bohům nazpět láhev od Coca-coly. Snímek se stal obrovským hitem i v Americe, Evropě či Japonsku a vynesl svému tvůrci cenu Grand Prix na mezinárodním filmovém festivalu. Jamie k němu později natočil i dvě o něco méně úspěšná pokračování.

Celkem Jamie režíroval 24 filmů. Z jeho dalších počinů stojí za zmínku třeba ještě komedie FUNNY PEOPLE, v jehož druhém díle si zahrál později známý hollywoodský herec Arnold Vosloo (MUMIE).

Sem tam si režisér střihnul i nějakou tu spíše menší roli v některém ze svých filmů. Třeba v BOHOVÉ MUSEJÍ BÝT ŠÍLENÍ se objeví v úloze reverenda. U nás asi nejznámnější jihoafrický filmař zemřel v roce 1996 na zástavu srdce.


30.5.1921
Boksburg, Jihoafrická republika
29.1.1996
Johannesburg, Jihoafrická republika
Jamie Uys csfd

Bohové se zbláznili i v ČíněBohové musejí být šílení 2Funny People IIBohové musí být šíleníFunny PeopleDirkieThe Professor and the Beauty QueenAll the Way to ParisDingakaLord Oom PietDoodkry is MinSidney and the BoerDie BosvelderGeld Soos BossiesDaar Doer in die Stad50-50Daar doer in die bosveldAnimals Are Beautiful PeopleAdventures in Africa


Aktualizace osobnostního profilu Jamie Uys: 26.4. 2024 23:26