Sergio Corbucci (1927 - 1990)


Italský režisér Sergio Corbucci se narodil v Římě 6. prosince 1927. Vystudoval ekonomii a obchod a po dokončení vysokoškolského studia pracoval jako filmový novinář. Psal také jako kritik do deníku americké vojenské správy Stars and Stripes.

Na počátku let šedesátých vznikly jeho snímky s historickou tématikou jako byly ROMULUS A REMUS (Romolo e Remo, 1961), nebo SPARTAKŮV SYN (Il figlio di Spartacus, 1962). V obou se v hlavní roli objevuje Steve Reeves. V roce 1962 přichází do kin americký válečný film NEJDELŠÍ DEN s Paulem Ankou o vylodění spojeneckých jednotek v Normandii. Film se setkal s velkým úspěchem a o rok později si toto téma vybral Corbucci v komediálním žánru. Na invazi spojeneckých vosk se dívá očima dvou prosťáčků, kteří byli naverbováni do italské armády v komedii NEJKRATŠÍ DEN (Il Giorno piú corto).

Roku 1965 přichází Franco London Films se snímkem MINNESOTA CLAY, který napsal Adriano Bolzoni a film je prvním úspěšným režisérským snímkem Corbucciho v tématice spaghetti westernů, ve které se proslavil nejvíce. Hned v roce 1966 natočil slavný western DJANGO s Francem Nerem. Ve stejném roce přichází western JOHNY ORO. Roku 1968 pak cynický a poměrně drsný snímek VELKÉ TICHO (Il Grande silenzio) o němém pistolníkovi. Film byl dokonce v některých zemích pro svoje násilí a drsnost zakázán. Ještě v témže roce natočil film ŽOLDNÉŘ (Il Mercanario) opět s Nerem. V roce 1969 pak western SPECIALISTA, roku 1975 NAPŘED STŘÍLEJ, PAK SE PTEJ (Il Bianco, il giallo, il nero). Franco Nero a Corbucci opět spolupracují ve westernu v roce 1970 ve filmu VAMOS A MATAR, COMPAŇEROS. Corbucciho westerny si vydobyly mezinárodní renomé a staly se tak trochu protějškem filmů dalšího „westernového“ režiséra Sergia Leoneho. Corbucci se více věnoval krutosti, bahnu, potu, zápachu jako nástroji příběhu, zatímco Leone se zaměřoval více na aspekty jako slunce, písek, nekonečné prérie.

V sedmdesátých let se pak Sergio opět vrací ke komedii a natočí i několik dramat. Úspěch získává povídkový film komediálního žánru TŘI TYGŘI PROTI TŘEM TYGRŮM (1977) a Renatem Pozzettem a Paolo Villaggiem. V roce 1978 natočil u nás velmi dobře známý film ZLOČIN A LA NEAPOL s Marcellem Mastroiannim a mladičkou Ornellou Muti. Ve stejném roce pak ještě slavnější komedii SUDÁ A LICHÁ (Pari e dispari) s Budem Spencerem a Terencem Hillem. S nimi také natočil další jejich úspěšný film KDO NAJDE PŘÍTELE, NAJDE POKLAD (Chi trova un amico, trova un tesoro) – 1981. V roce 1987 přicházejí dvě herecky hvězdně obsazené komedie RIMINI, RIMINI a LUXUSNÍ PRÁZDNINY.


6.12.1927
Řím, Lazio, Itálie
1.12.1990
Řím, Lazio, Itálie
Sergio Corbucci csfd

Donne armateNoční klubDny komisaře AmbrosiaLuxusní prázdninyRimini RiminiSono un fenomeno paranormaleMezi čtyřma očimaQuesto e quelloSing SingBello mio, bellezza miaIl conte TacchiaKdo najde přítele, najde pokladMi faccio la barcaNon ti conosco più amoreSuperpoldaZločin à la NeapolSudá a licháVelký balík penězTak například myTři tygři proti třem tygrůmBlufSignor Robinson, mostruosa storia d'amore e d'avventure, IlNapřed střílej, pak se ptejV jakém znamení ses narodil?Il bestioneCo my máme společného s revolucí?Die rote Sonne der RacheŠéf gangu: Láska a nožeVamos a matar, compañerosPíseň, co mi v hlavě zníSpecialistaVelké tichoŽoldnéřBersaglio mobileDjangoJohnny OroKřiváciL'uomo che rideNavajo JoeI figli del leopardoMinnesota ClayMassacro al Grande CanyonCtihodníNejkratší denIl figlio di SpartacusMnich z MonzyZapomnětlivý z CollegnaDva strážmistřiMaciste contro il vampiroRomulus a RemusTotò, Peppino a sladký životKdo váhá, je ztracenRagazzi dei parioli, IÁngeles sin cieloSuprema confessioneSuonno d'ammoreAcque amareBaracca e burattiniCarovana di canzoniTerra straniera


Aktualizace osobnostního profilu Sergio Corbucci: 3.11. 2023 04:17