Václav Antoš (1942 - 1989)


Václav Antoš se narodil 23. září 1942 v obci Mcely u Nymburka. Po studiích započal v devatenácti letech s hereckou drahou jako elév jihlavského Horáckého divadla (1961 – 1962). Poté odešel studovat pražskou DAMU (1962 – 1966), kterou v roce 1966 vystudoval. Následně získal své první profesionální, a zároveň i zcela poslední, angažmá ve Státním divadle v Ostravě (1966 – 1989), kde setrval až do své náhlé smrti třiadvacet let.

Sehrál Březku („Boleslav I.“), Pána („Hadrář“), Jinocha („Tři zlaté vlasy děda Vševěda“), Kuchtíka („Princezna se zlatou hvězdou na čele“), Sekretáře („Život Galileiho“), Otto Franka („Deník Anny Frankové“), Vojtu („Naši furianti“), Cartera („Piknik“), Mladíka („Matka Kuráž a její děti“), Mikuláše („Větší město pražské“), Ferdíka („Jedenácté přikázání“), Duvala („Manon Lescaut“), Herricka („Čarodějky ze Salemu“), Holiče („Třetí zvonění“), Kaprála („Loupežník“), Benvolia a Samsona („Romeo a Julie“), Alamíra („Strakonický dudák“), Dona Pedra („Mnoho povyku pro nic“) atd. atd.

Od poloviny 70. let se představil v inscenacích „Zlý jelen“ (Jaromír), „Jakub Oberva“ (Vahal), „Lucerna“ (Libor), „Maškaráda“ (Hráč), „Ať žije královna“ (Darnley), „Kavkazský křídový kruh“ (Chachava), „Don Juan“ (Alonso), „Jan Hus“ (Jan Hus a Jeroným Pražský), „Bouře“ (Kalibán), „Můj hrad“ (Karel), „Dobrý voják Švejk“ (Raboch), „Vévodkyně valdštejnských vojsk“ (Písař), „Čtrnáctý hrabě Gurney“ (McKyle), „Sestup Orfeův“ (Xavier), „Vajíčko“ (Tanson), „Richard II.“ (Sir Green), „Othello“ (Roderigo), „Pekař Jan Marhoul“ (Pánek), „Vojna a mír“ (Anatol), „Tramvaj do stanice touha“ (Stanley Kowalski), „Helenka je ráda aneb Slaměný klobouk“ (Beauperthuis), „Hamlet“ (Fortinbras), „Racek“ (Semjon) a i „Macbeth“ (Seyton).

Do filmového světa poprvé pronikl Václav Antoš ještě během studií na DAMU v malých epizodkách Kima v Krškově KOMEDII S KLIKOU (1964) a královského vojáka v legendární féerii Františka Vláčila MARKETA LAZAROVÁ (1965 – 1967) na motivy stejnojmenného románu Vladislava Vančury.


23.9.1942
Mcely, Protektorát Čechy a Morava
3.12.1989
Ostrava, Československo
Václav Antoš csfd

Ten můj tam má spolužákaTíhaFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaJak překročit RubikonMimořádný případNeplač přírodo, já za to nemohuSkrznaskrzSmrt guvernéraTomáš a MarkétaZelená řekaZemřeš, kdy budeme chtítAgras 01Start do protisměruI tobě se to může státNejdelší cestaÚtěk do jaraJižní křížNěkolik životůTvář za oknemZáviš a KunhutaĎáblovy penízeBezva tátaSlaný sníhUž se nebojímPlamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v.Únosy bez výkupnéhoČerní z NatalieKatka nelže!LukášPosedlostExperimentMost k nadějiPřicházejí bosí: Od rána do večeraTrnové poleZe života velkého chlapaČas plyne i v deštiHořká slza radostiOhrožené městoŽenich mezi dveřmiFarma na konci světaObjevOstrov LakamidónSvědomí běžceJanovi lidéOheň ve dřevěČas polomů a štěpůŽhavou stezkouDruhé křídloMěsto nic nevíPláňataVenušin košOhnivé križovatkyLidé pod zemíPříběh středního útočníkaBitva o HedvikuPlatonovMercadetŽabičkaMarketa LazarováProzatímní svět


Aktualizace osobnostního profilu Václav Antoš: 3.11. 2023 08:34