Jim Parsons 51 let


James Joseph „Jim“ Parsons je americký televizní a filmový herec. Narodil se a vyrůstal v Texasu, jako starší ze dvou dětí. V mládí ho velmi ovlivňovaly sitcomy jako Three´s Company, Rodinná pouta, Cosby Show. V roce 1991 vystudoval v Texasu střední školu Klein Oak a poté získal bakalářský titul na University of Houston. Během této doby se objevil v mnoha divadelních hrách, například v představení Noises Off. Byl zakládajícím členem Infernal Bridegroom Productions a pravidelně se objevoval na jevišti divadla Stages Repertory. V roce 1999 se zapsal na postgraduální studium na univerzitu v San Diegu, kde byl jedním ze sedmi studentů přijatých na speciální dvouletý kurz v klasickém divadle Old Globe. Roku 2001 absolvoval a přestěhoval se do New Yorku.

Nejvíce se proslavil jako Sheldon Cooper v sitcomu TEORIE VELKÉHO TŘESKU, přičemž jeho výkon je považován za jeden z významných důvodů úspěchu tohoto seriálu. Za tuto roli získal několik ocenění, jako je cena Televizní asociace kritiků (srpen 2009), cena Critics´ Choice Television (2011), dvakrát po sobě vyhrál Emmy (2010, 2011) a získal i Zlatý glóbus (leden 2011).

V roce 2011 se objevil v komedii NADĚJNÝ ROK a ve filmu MUPETI.

V současnosti žije v Los Angeles. Podle New York Times je již od roku 2002 v homosexuálním vztahu se svým přítelem. Od 18. května 2012 se objevuje na Broadwayi jako Elwood P. Dowd ve hře Harvey.


24.3.1973
Houston, Texas, USA
Jim Parsons csfd

Spoiler AlertKluci z partyZlo s lidskou tváříNáš JakeMichael Jackson's HalloweenSkrytá číslaKonečně domaPřeludyStejná srdceWish I Was HereSunset StoriesMupetiNadějný rokGardener of Eden10 položek a méněThe Big Bang Theory: Unaired PilotŠkola sváděníHeightsZačít úplně jinakProcitnutí v Garden StateHappy EndMalý SheldonInscenacePete the CatHollywoodSimpsonoviTeorie velkého třesku


Aktualizace osobnostního profilu Jim Parsons: 24.3. 2024 15:13