Michal Tučný (1947 - 1995)   † 48 let


„Country je vše, co mám rád.“

Na scénu country music vstoupil v roce 1967, když se účastnil historicky první Porty jako host skupiny Rangers. S písní Johnnyho Hortona "Whispering Pines" zaznamenali úspěch a první ročník Porty vyhráli. Spolupráce se skupinou Rangers však neměla dlouhého trvání a na dalším ročníku Porty se již objevil se svou novou skupino Rivals. Zlom v kariéře nastal po setkání s Janem Vyčítalem a následným příchodem do skupiny Greenhorns. Do té doby Michal preferoval převážně zpěv v angličtině, ale po Vyčítalově tlaku začal zpívat česky a následně vznikly první hity, jako "Rovnou, tady rovnou," "El Paso", "Blízko Little Big Hornu" a další. V roce 1970 měli Greenhorni svoje první vystoupení v televizi a tím byla hvězdná dráha Michala Tučného definitivně rozjeta.

Po tvůrčích neshodách v roce 1974 opustil Greenhorny a společně s Petrem Novotným a Zdeňkem Rytířem vytvořili první Tučňáky, ale rozpadli se dříve, než stačili odehrát první koncert. Poté následovala úspěšná éra s kapelou Fešáci, která trvala do roku 1980 a dala vzniknou několika hitům jako "Já tajně cvičím" , "Dávej vinu dálkám" nebo "Sundej z hodin závaží". Vrchol kariéry přišel začátkem osmdesátých let, když se Zdeňkem Rytířem opět založil Tučňáky. Tentokrát už spolupráce fungovala a vznikly nezapomenutelné hity, jako "Báječná ženská", "Poslední kovboj", "Rád se brouzdám rosou", "Všichni jsou už v Mexiku" a mnoho dalších. Na televizní obrazovce se objevil v několika estrádních pořadech, jako například "Televarieté". Také měl svůj pořad "Country Club Michala Tučného" v Českém rozhlase.

Po bouřlivém vztahu s o 13 let starší jazzovou zpěvačkou Evou Olmerovou se v roce 1971 se seznámil s herečkou Černého divadla Laterny magiky Martou Novotnou se kterou se v roce 1980 oženil. S manželkou vyženil i dceru Gabrielu. Jeho osobní i profesní život byl negativně ovlivněn závislostí na alkoholu. Později přišly i zdravotní potíže. Během let byl mnohokrát hospitalizovaný v nemocnici a absolvoval jedenáct operačních zákroků. Poslední roky již přestal koncertovat a přestěhoval se s manželkou na chalupu v Hošticích, kde začali podnikat. Zemřel po dlouhé nemoci 10. března 1995. Pochován je v jeho milovaných Hošticích, které se staly poutním místem. Lidé navštěvují jeho hrob, který se pozná podle obrovského žulového klobouku z dílny sochaře Michala Gabriela. V Hošticích se také každoročně koná festival "Stodola Michala Tučného" na který každý rok zavítá tisíce lidí.


11.1.1947
Praha, Československo
10.3.1995
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Michal Tučný csfd

BrakýřiTrhákKočičí princOstrov plný písničekPopStoryTajemství Michala TučnéhoPříběhy slavnýchLegendy folku a countryWeekend Michala TučnéhoHitparáda 80. letJiří Zmožek: Nejhezčí dárekMichal Tučný: ProdavačMichal Tučný - Fidlej a hrajBratislavská lýra 1982: Pestrá paleta melódiíTy hvězdičko maláZ chajdy na koncertní pódiumÚsměvyŘemen 94Michal Tučný po 25 letech aneb Už nikdo nevíPopové VánoceMuzikanti, co děláte?Tak trochu country z ChomutovaGreenhornům je 25Michal Tučný v lapákuTo známSvět je krásnýZ pěti přáníČtyřlístekDostaveníčko ve SlatiňanechHudební arénaPísničky pro magnetoskopTelegramiádaTřicet let z OstravyGalasuperšouPísničky včera, dnes a na zítřekSešlostStodola Michala TučnéhoGalašarádaMožná přijde i kouzelníkSilvestrovský klub mládežeTak hoši, jedem!Zkuste to s námiMuzikálová féerieSilvestr 81 aneb co bylo a nebylo v silvestrovském klubu mladýchSkvělá zábavaZ melodie do melodie aneb Revue na střešeŠestý den je sobotaJá ubohá děvečka aneb Jsou mlynáři jsou chlapíciHaló, tady Orchestr a balet ČSTHitšarádaKdo rád zpívá, na palubuRecepty na šťastiePísničky z obrazovkyKabaret U dobré pohodyZelenáči v bílémDostaveníčko


Aktualizace osobnostního profilu Michal Tučný: 25.4. 2024 16:39