Caroline Link 59 let


Caroline Link se narodila 2.6.1964 v Bad Neuheimu, kde také strávila své dětství. Když jí bylo 14 let, rodina se přestěhovala do Mnichova. Poté, co odmaturovala a strávila rok v Americe, pracovala jako praktikantka v Bavaria films v Mnichově, což bylo její první nahlédnutí do světa filmu.

Po studiích pracovala Caroline jako scénáristka, napsala scénář k seriálu DER FAHNDER (Kriminalista). Přesto byla nejdříve známá jako režisérka a scénáristka filmů pro děti – jmenujme například nepříliš známé KALLE DER TRÄUMER (Snílek Kalle) nebo scénář k taktéž neznámu dětskému filmu TIM, jako asistentka režie potom spolupracovala na několika dalších nepříliš významných dílech.

Její první velký film JENSEITS DER STILLE (Za hranicí ticha), pro který napsala scénář už v roce 1993, sklidil obrovský úspěch. Odborná kritika i běžní diváci oceňovali inteligentnní a poeticky natočený příběh dívky, která žije se svými neslyšícími rodiči. I díky propracované psychologii postav a hravému stylu vyprávění, ve kterém však není nouze o dramatické, smutné ani dojemné chvíle získal film mnoho ocenění a byl také nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční snímek.

Po dalším filmu pro děti PÜNKTCHEN UND ANTON (Kulička a Toník) následoval další, tentokrát už opravdu celosvěový úspěch s filmem NIRGENDWO IN AFRIKA (Nikde v Africe). Tentokrát už Caroline Link Oscara dostala, bohužel si pro něj však nemohla osobně přijít kvůli nemoci své dcery. Tento Oscar je teprve druhou cenou akademie putující do rukou německého režiséra (první byl pro Volkera Schlöndorffa za Der Blechtrommel – Plechový bubínek, 1979). Po oscarovém ocenění se samozřejmě hrnuly nabídky na natáčení v USA, Link se přesto rozhodla nadála pracovat v Německu, tvrdíc, že „V Americe bych nikdy nemohla mít takové množství možností a svobody jako mám v Německu“. Její zatím poslední, taktéž psychologický, film se jmenuje IM WINTER EIN JAHR (V zimě to bude rok). Zabývá se smutkem z úmrtí v rodině, získal opět několik německých filmových ocenění.


2.6.1964
Bad Nauheim, Hessen, Západní Německo
Caroline Link csfd

Jak Hitler ukradl růžového králíčkaTen kluk potřebuje na vzduchExit MarakéšIm Winter ein JahrNikde v AfriceKulička a ToníkZa hranicí tichaKalle der TräumerSommertageSafeGlück zum AnfassenGlück zum AnfassenSpurlosBunte BlumenDer FahnderSuperfrauen - die weibliche Seite des deutschen FilmsFuck You Goethe: Her mit der FilmbildungWas heißt hier Ende? Der Filmkritiker Michael AlthenAuge in Auge - Eine deutsche FilmgeschichteLeute am DonnerstagNachtstudioDie Abendschau


Aktualizace osobnostního profilu Caroline Link: 16.4. 2024 06:10